X
 
 

Искане: Нападаш лекар, работиш в полза на обществото и плащаш глоба

648 2
photo of Искане: Нападаш лекар, работиш в полза на обществото и плащаш глоба
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com
Всеки втори лекар в България е обект на агресия, алармираха медици по време на форум, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), посветен на насилието срещу медици.

Медиците апелираха да се предприемат действия в широк мащаб с участие на цялото общество за превенция на агресията срещу съсловието им. Те искат и иницииране на законови промени, които да дават възможност при по-леки прояви на агресия на нарушителите да се налага не само административно наказание парична глоба, но и да полагат определени часове общественополезен труд със съдействието на общините.

Лекарите заплашиха да не подпишат Националния рамков договор заради бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) за поредна година изрази несъгласие с бюджета на НЗОК, в случая за 2019 година. Това стана ясно от наро...

Насилието над медици се превърна в традиция и неизменна част от условията им на работа и на това трябва да се сложи край, категорично заяви председателят на Управителния съвет на БАПЗГ Милка Василева. Тя припомни случая на агресия в Горна Оряховица, когато майка, дошла с бебето си, си позволи да удари с мобилния си телефон дежурната фелдшерка в лицето, което провокира медиците да предприемат организирани действия в своя защита.

Недопустимо е представителите на най-хуманната професия да стават жертва на физическа агресия. 70 - 80 представители на медицинското съсловие са нападани всяка година, а осъдените са по-малко от 5 годишно, изтъкна д-р Нели Нешева от Български лекарски съюз. Тя изнесе тревожна статистика, според която само в спешната помощ в периода 2014 - 2017 г. случаите на  насилие са 47 през 2015 година, 28 през 2016 година и само през първата половина на 2017година - 25.

Нашумелият случай в Горна Оряховица завърши с глоба от 1000 лв., заради смекчаващи вината обстоятелства - чисто досие и разкаяние, посочи още тя с неудовлетворение. По думите ѝ това е обичайният завършек в подобни ситуации, а агресията не спира. Според д-р Нешева необходими са бързи производства и адекватни наказания, осигуряване на условия, при които медиците да изпълняват задълженията си спокойно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • българин 2 българин преди 3 месеца Профил на трол?
    А стига бе, до кога, "Нападаш лекар, работиш в полза на обществото и плащаш глоба", добре, но защо лекарите да са привилегирована каста, това трябва да е валидно за всички, стига вече малцинства, етноси, престъпници с имунитет, закона е един и трябва да важи еднакво за всички без изключение, иначе резултатите са видни на територията на червената мафия, ненаказани престъпници.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Може ли да запитам, лекар, който си е взел изпитите със тройка, лекар ли е и знае ли се, колко такива "лекари" ни лекуват? Ако лекар явно направи глупост и прецака моето или на близък здраве, ще го застрелям, няма да го бия.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.