Лекарствата могат да поскъпнат с 8 - 10%

38732
Лекарствата могат да поскъпнат с 8 - 10%
Снимка: БГНЕС

От 1 януари 2014 година лекарствата могат да поскъпнат с 8 - 10%. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов, предаде Фокус.

Причините за това са проектът за типов договор между Националната здравна каса и аптеките.

Лекари алармират за липсата на важно онко лекарство

„От месеци в България липсва медикаментът BICNU amp. (carmustine)", алармира медиите д-р Велко Минчев, началник отделение „...

„Една от промените в този договор е тази, че пациентът вече от 1 януари трябва да споделя отстъпката, която получава от аптеката със Здравната каса. И разбира се, тъй като споделя отстъпката, трябва да плаща повече”, обясни Костов.

По думите му това важи за абсолютно всички лекарства, които са частично реимбурсирани, засяга най-масовите лекарства и почти всички пациенти. Той даде пример, че ако един пациент е получавал 5 лева отстъпка от максималното ниво на доплащане, в момента трябва да даде на Здравната каса 2,50 лв., което означава, че пациентът ще плаща повече за лекарството.

По думите му тази промяна ще доведе до между 8 и 10 % на цените на лекарствата, тъй като става дума за доплащане, а за някои лекарства увеличението на цената ще е доста повече. Костов обясни, че колкото по-голямо е нивото на реимбурксация, толкова по-голяма част от отстъпката ще отива в НЗОК.

Другият проблем, който съществува заради промени в този договор, е лимитирането на броя на рецептите, които може да изпълни една аптека, каза още Николай Костов. „Има лимит, максимален брой рецепти за период, които може да изпълни аптеката и, когато клиентите или пациентите са повече от този лимит, те ще бъдат върнати”, обясни той. По думите му, пациентите ще трябва да търсят друга аптека, която работи с тези лекарства, защото не всички аптеки, които работят с Касата имат договор за всички лекарства. Много от аптеките не желаят да работят с част от лекарствата, защото те нямат право на надценка на част от лекарствата, тоест работят абсолютно ей така – влагат десетки хиляди левове и накрая се получава, че губят. Този лимит на пациенти определено не е от полза за пациентите, нарушава правото на пациента на свободен избор, подчерта Костов.

Предлагат глоба до 40 хил. лева за износ на лекарства

Глоба от до 40 хил. лева заради износ на прекомерен износ на лекарства предлагат депутатите Емил Райнов и Нигяр Сахлим Джафер, които са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване