НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март

12647
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:20 ч., 26 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Новите положителни проби за коронавирус у нас са 21. Припомняме, че към 8,00 часа днес заразените бяха 243, а вече са 264. Трима от диагностицираните с вируса пациенти починаха. Вече има осем излекувани от коронавирус в България. Това съобщи на редовната си пресконференция председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Утре ще бъде изписан още един пациент, като така ще станат девет, но това ще бъде съобщено утре, когато стане факт.

🔘 1 000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи полицаи от КПП, шофьори на линейки, на градски транспорт. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие във видеоконферентното заседание на лидерите на Европейския съюз. С тези тестове в рамките на 10 минути се отчита дали има заболявания и дали в организма има антитела.

🔘 „Процесът е динамичен и не може да се прогнозира. Според мен, обаче, не е реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден“. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф.д-р Венцислав Мунафчийски. По-рано той обяви, че е по-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото военни камиони, изнасящи трупове.

🔘 „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 Столичната университетска болница „Света Анна“ преустановява временно приема на пациенти до 15.30 часа утре. Мярката се налага след като в лечебното заведение по-рано днес бяха установени двама пациенти с COVID-19.

🔘 Лекар от Пета градска болница в София е заразен с коронавирус. Доктор Надежда Стоева разкри това лично чрез пост в социалните мрежи.

🔘  Здравният министър разпоредни: До 12 април включително важат всички противоепидемични мерки срещу коронавируса в България. Плащането на битови сметки не се отлага обаче - ще работят всички доставчици на платежни услуги. Останалите мерки.

🔘 Ще предложим на министъра на здравеопазването 14-дневната карантина да е за всички, влизащи в България - българи и чужденци. Те ще трябва и да уведомяват и къде ще прекарат карантината, съобщи още проф. д-р Мутафчийски.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят

🔘 Ще фалират ли поликлиники заради коронавируса?

🔘 Аркади Шарков: Не е добра идея НЗОК да лекува болните с коронавирус

🔘 БЧК в помощ на хората със слухови увреждания

🔘 НОИ с горещ телефон за безработните

🔘 Д-р Даниела Дариткова: В битката с коронавируса сме сред отличниците в света

🔘 Навън помагат за заплатата на всички, у нас - само на някои и то на осигурителен доход

🔘 Банов: Министрите на културата в ЕС бягат от среща за спешни мерки в сектора, Министерство на културата има екшън-план за спавяне с икономическите последствия в сектора.

🔘 9 от 10 ученици имат достъп до дистанционно обучение, засега няма отлагане на матури

🔘 Николина Ангелкова: Трудно е да прогнозираме дали изобщо ще има летен сезон

🔘 София: Какво да павим с бездомните хора? Предвид кризата с коронавируса, 83 бездомни има настанени в Центъра за бездомни хора в София. Капацитетът е 170 места, а за последните 10 души са прибрани 26 души; Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн. лв. обмислят в столицата и още икономически мерки; Ударът от пандемията върху София: От 1 до 3% пада БВП

🔘 Пловдив: Дариха предпазни гащеризони за медиците на първа линия

🔘 Българин дари 1 млн. лева за борбата с коронавируса

🔘 Стара Загора: Девет досъдебни производства за нарушена карантина

🔘 ГКПП "Капитан Андреево"-опашката от ТИР-ове е 15 км: Захариева е говорила по телефона с Чавушоглу - затова ли падна заповедта за спиране на тежкотоварния трафик? Буферният паркинг на българо-турската граница трябва да заработи до 27 март

🔘 Депутатите временно спират работа заради коронавируса ; Нинова: Парламентарната република временно се отменя; Караянчева: Нека бдим да не се повтори Народният съд и Чернобил

🔘 Инж. Жеко Ганев: Коронавирусите умират при третиране с атомен кислород

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 37 млрд. евро за борба с коронавируса, авансово изплатени на страните членки чрез структурните фондове и Кохезионния фонд, които не са усвоени, няма да бъдат върнати в европейския бюджет. Те ще могат да се използват за заплащане на медиците, закупуване на оборудване, програми за заетост и за подпомагане на малкия и среден бизнес. Сумата, с която може да разполага България, е 812 млн. евро.

🔘 Изглежда Италия съвсем скоро ще стане държавата, която е най-ударена от кризата на заразата в света. Там вече официално има 74 386 болни, което е само с около 6000 по-малко от Китай. Увеличението за денонощие е с около 6200 души. Смъртните случаи са 7503, т.е. отново има промяна на тенденцията и близо 700 смъртни случая за денонощие. За оздравели се считат 9362 души, в сериозно състояние са 3489 души. Броят на смъртните случаи, предизвикани от новия коронавирус, в северния италиански регион Ломбардия, се увеличи с повече от 385 за един ден и така фаталните изходи в областта станаха общо 4860. Стана ясно и, че руски военни експерти вече са в Бергамо – един от най-засегнатите градове в Италия, за да помагат в борбата с коронавируса. 

🔘 В Испания ситуацията също изглежда много зле – 56 197 официални случая. Това значи нови 7457 случая. Смъртните случаи в страната са вече повече от тези в Китай – официално 4 145. За оздравели се считат 7 015. Междувременно испанският парламент подкрепи удължаване на извънредното положение в страната с нови 15 дни – до 11 април включително. "Изолацията е необходима. Не е лесно правителството да поиска това, както и за вас не е лесно да решите, но още по-трудно е гражданите да го приемат ... Това е нова жертва за всички ... За да го победите (вируса), трябва да го лишите от основното му оръжие - социалните контакти. Моля ви за време и нещо много ценно сега: вярност и единство”, каза испанският премиер Педро Санчес.

🔘 В Германия има около 4 000 новопотвърдени случая и официално болните са 41 319. Смъртните случаи са вече 239 т.е. за денонощие са починали 33 души, за оздравели се считат между 5 673.

🔘 Във Франция болните са между 25 624. Смъртните случаи според „Джонс Хопкинс” са 1 333, оздравелите са 3 907. Парижкото летище „Орли“ ще бъде временно затворено от 31 март. Контролната кула ще продължи да функционира за медицински или държавни полети. Понастоящем не е обявена дата за възобновяване на полетите. Тази мярка е част от обширен план за намаляване на разходите, който трябва да осигури спестяване на 270 милиона евро. Трафикът на летищата в Париж, „Орли“ и „Роаси-Шарл дьо Гол“, наближава спад от 90%. Франция изтегля 200 военни от Ирак 

🔘 Във Великобритания потвърдено болните са между 9 962. По данни на английските здравни служби смъртните случаи са 479, за оздравели се считат 142 души. Британският парламент спря работа за месец заради коронавируса

🔘 Недоволство на Острова: Как е тестван принц Чарлз. В страната се тестват само хора с ясно проявени симптоми на болестта.

🔘 Принцът на Монако има нетипични симптоми на коронавирус

🔘 В Унгария броят на заразените с коронавирус надмина 260 души

🔘 В Турция нещата ескалират – новите болни са над 550 и вече стигат 2433 по данни на „Джонс Хопкинс”. Смъртните случаи са вече 49 т.е. 5 нови, има данни за 2 оздравели.

🔘 В Румъния официално болните надхвърлиха 1000 и вече са 1 029, при 18 смъртни. За оздравели се считат 94 души. По думите на румънският министър на здравеопазването Виктор Костаке всички жители на Букурещ ще бъдат тествани за коронавирус – така, както в Южна Корея. Той изрази надежда, че следващата седмица в страната ще има още тестове. Страната е в извънредно положение от 16 март насам, като на хора над 65 години е забранено да напускат домовете си без основателна нужда – т.е. да отидат навън за храна и за лекарства.

🔘 От 295 тествани през последното денонощие са открити нови 73 случая на заразени с коронавирус в Сърбия. Така броят им вече е 457.

🔘 В Гърция болните са 821, при 22 смъртни случая и 36 оздравели, според „Джонс Хопкинс”. В Хърватия потвърдените случаи са 442, 1 смъртен и 22 оздравели. В Сърбия има нови 81 случая и са вече 384, при 4 смъртни и 15 оздравели. В Северна Македония случаите са 177 т.е. 29 нови за денонощие, има 1 смъртен случай и 2 оздравели. В Албания има 23 нови случая и вече са 146, при 5 починали и 17 оздравели.

🔘 ЕП няма да заседава в Страсбург до есента

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Половин милион надмина броят на случаите на болни от коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб и те вече са 523 163. За оздравели се считат над 120 000 души, а починали от заразата са над 23 639 души.

🔘 Световната банка възнамерява да предостави помощ в размер на 160 милиарда долара на държави, засегнати от пандемията от коронавируса. Това обяви президентът на СБ Дейвид Малпас, изказвайки се на срещата на високо равнище на лидерите на Г-20, проведена във формат на видеоконференция.

🔘 В Китай броят на заразените е 81 782 , смъртните случаи са 3 291, оздравелите са 74 181. Последните ограничения за транспорта ще бъдат премахнати в провинция Хубей утре, 27 март, с изключение на Ухан, който ще трябва да изчака до 8 април.

🔘 В САЩ нещата ескалират – 69 684 болни според „Джонс Хопкинс” и 1 049 смъртни случая. За оздравели се считат 619 души. Само за един ден в Ню Йорк от коронавирус починаха сто души, с което черната статистика нарасна до 385 случая, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС. Според Си Ен Ен досега в Щатите от новия коронавирус са починали 1046 души. В Съединените щати се забелязва и друга мода – купуване на бункери. Най-евтиният едностаен бункер на уебсайта им се продава за 39 500 долара, а най-големият вариант със сауна, помещение за растения, билярдна стая, басейн и гараж за няколко автомобила струва над 8 000 000 долара. Сенатът на САЩ бързо одобри 2 трилиона долара за спасение от коронавируса

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 В Южна Корея има нови 105 нови случая и те са 9 241. 131 са починали, 3730 са оздравели.

🔘 Северна Корея няма тестове за коронавирус, търси се международна помощ

🔘 В Иран болните са 29 406, 2234 са починали, а 10 457 се считат за оздравели, по данни на „Джонс Хопкинс”. Иран забрани пътуванията из страната заради коронавируса

🔘 Израел - болните са 2 666, 8 са починали, 68 се считат за оздравели. Коронавирусът затвори Храма на Гроба Господен в Йерусалим

🔘 В Русия болните са вече 840. Смъртните случаи са 3, за оздравели се смятат 38 души. Страната се готви за "взривоопасно" развитие на ситуацията с коронавируса. Професор Николай Малишев, водещ изследовател в Научния изследователски център по епидемиология и микробиология: "Ние се подготвяме за взривно развитие, равносилно на ядрена реакция. Отначало видяхме аритметичното нарастване на броя на заболелите, но сега всъщност то е геометрично. Затова във всички територии, включително в Москва, се подготвят нови болници и нови легла. Те се опитват да ги оборудват в съответствие с най-новите изисквания". Русия спира всички полети

🔘 Легендарният стадион "Маракана" в Рио де Жанейро ще бъде превърнат в полева болница за заразени от коронавирус, съобщи CNN. Арената, дом на Фламенго, Флуминензе и националния отбор на Бразилия, е с капацитет 78 000 зрители, предава "Фокус". По последни данни от световната здравна организация, в Бразилия са установени над 2500 случая на заразени с коронавирус, като починалите са 60.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Нови симптоми на COVID-19 са регистрирани в Сингапур - симптоми, които подсказват, че си заразен с треска денге, но не си. Става въпрос за висока температура и обрив, като няма кашлица и болки в гърдите. Понякога дори лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денге".

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване