Николина Ангелкова: Трудно е да прогнозираме дали изобщо ще има летен сезон

3986
Николина Ангелкова: Трудно е да прогнозираме дали изобщо ще има летен сезон
Снимка: iStock

Трудно е да прогонизраме дали изобщо ще има летен сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя апелира, който има възможност да приеме варианта ваучер за отложените екскурзии.

"Изключително тежко е в момента състоянието на туристическия бранш не само в България, но и в световен мащаб.", каза още министърът в интервю за bTV.

243 официално станаха болните от коронавирус в България (ВИДЕО)

От снощи досега има още 1 потвърден случай на коронавирус - от София, нов случай, който не е настанен в болница, с което за денонощието...

"Буквално туризмът е спрял. Ситуацията е много динамична и непредвидима. Това, което тревожи и мен, и моите колеги, и целия сектор е, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и нищо не може да се планира. За първи път секторът изпада в такава безпрецедентна криза в световен мащаб. Авиацията също е спряла. Много малко авиокомпании изпълняват полети от и до различни дестинации, а за да може туристът да посети дадено място, той трябва да може да стигне до него. Туризмът в България в момента не работи. Колкото и да беше тежко, здравето на хората е най-важно“, посочи Ангелкова.

"На 17 март издадох заповед, с която са преустановени всички организирани пътувания и екскурзии в страната и извън нея. В момента работят само хотелите и то при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и със сервиране само на румсервиз. И те почти не функционират, защото по последна информация в цялата страна 1025 човека нощуват в местата за настаняване. Много е трудно да се прогнозира, но ако ситуацията продължи много време, предполагам, че ще се стигне и до фалити. Зависи колко ще продължи тази ситуация", каза оше тя.

„Приехме Закона за извънредното положение и мерките за извънредното положение. Там се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, както и между частно-правните субекти спират да текат и започват да действат до 1 месец след прекратяване на извънредното положение. По отношение на Директивата за пакетните пътувания трябва да се предложат различни варианти, за да се намери баланс, а той е изключително труден. Едните искат отсрочка и това да има възможност да възстановят или не парите на своите клиенти в дълъг период от време, а другите ги искат веднага. Спират да текат сроковете, в които в 14-дневен срок туроператорите трябва да възстановят сумите за нереализирано пътуване. Потребителите могат да приемат ваучер за до 24 месеца. Трябва да е сигурно, че потребителят може да го използва и ако туроператорът фалира, това да не навреди на потребителя“, допълни министърът.

Банов: Министрите на културата в ЕС бягат от среща за спешни мерки в сектора

Туристическият бранш в Стара Загора иска подкрепа от институциите за налагане на мерки за коронавируса

Съдействие за въвеждане на тотална забрана за посещение на хотели, ресторанти, кафенета и нощни клубове, както и спиране на всякакъв гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика