Проф. Мутафчийски: Не е реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден

16549
Проф. Мутафчийски: Не е реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден
Снимка: БГНЕС

„Процесът е динамичен и не може да се прогнозира. Според мен, обаче, не е реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден“. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф.д-р Венцислав Мунафчийски.

Той бе категоричен, че трябва да се гледа реално на нещата и единственият сигурен начин да бъде предотвратен рязък бум в заболеваемостта е изолацията. „Вирусът се предава от човек на човек, без физически контакт, няма как да се предаде. За съжаление, най-вероятно пикът ще бъде около Великден“, допълни той.

По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото военни камиони, изнасящи трупове

По-добре е да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове. Така шефът на кризисния щаб генера...

На въпрос какъв е смисълът от настояванията за въвеждане на масови бързи тестове за коронавирус, проф. Мутафчийски отговори: „Смисълът е търговски, той е бизнес смисъл, не медицински. Този тест е чудесен да се направи накрая на епидемията, за да се види кой е излекуван, кой е изградил антитела. Ние сме в началото на епидемията и единственият сигурен тест в момента е PCR теста, който ние използваме“. Проф. Мутафчийски припомни излязлата днес информация, че в Испания са похарчени половин милиард евро за тестове, които са негодни и са само на 30 процента достоверни. „Докато съм на това място няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси“, категоричен бе той като заяви, че няма да надделее мнението на медицинския съвет към правителството. Експертът уточни, че това е нов вирус и диагностиката все още има известни проблеми. „Все пак трябва да отбележим, че много от вирусолозите казваха, че ако това беше преди 10 години, ние все още нямаше да сме разбрали от какво боледуваме“, допълни той.

Проф. Мутафчийски съобщи, че е получил днес протокола от Италия, по който се лекуват тамошните пациенти. Той включва двата препарата, които в България вече се използват – комбинация от хининовия препарат хлорохин и антибиотика азитромицин. Той бе категоричен, че навсякъде тежките случаи у нас се лекуват по тази схема и към момента никой не е останал без този препарат. Проф. Мутафчийски обаче уточни, че има някои противопоказания у определени хора, като например проблем в обработката на препарата в организма, както и противопоказания при бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Относно апаратите за обдишване, проф. Мутафчийски съобщи, че страната ни се бори да получи около 250 – 300 апарата, като има трудности с доставките, тъй като хиляди бройки в момента са заявени от Италия и Испания. 25 апарата до момента пък са дарени в страната от дарители.

Относно запасите от тестове, председателят на щаба заяви, че към момента няма дефицит и страната ни има 8 – 10 000 теста напред. Относно тестовете, които доказват антитела и придобиването на имунитет в края на епидемията, той уточни, че в момента в няколко страни се разработват такива и България ще изчака и вземе най-сигурните и достоверни. „Тези неща бързо се развиват и вярвам, че в даден момент ще има тест, който е бърз, лесен за използване и с висока степен на достоверност“, допълни професорът. Той бе категоричен, че апарати, които не са сертифицирани, няма как да бъдат приети като дарение. „Частните болници също не могат да приемат подобно дарение, защото тези апарати трябва да отговарят на европейските изисквания“, каза още той.

Вече има осем излекувани от коронавирус у нас, обявиха и новите случаи

Вече има осем излекувани от коронавирус в България. Това съобщи преди минути на редовната си пресконференция председателят на Националн...

Към момента в България няма млади хора, при които да има усложнения и да са на на апаратно дишане. „Има такива случаи по света, при тях се изисква тежка кислородна терапия, но трябва да се отбележи, че младите хора имат много по-голям шанс да излязат успешно от това отколкото възрастните“, заяви още той.

„Винаги съм бил лекар, нищо, че в последно време някои хора се опитват да забравят това. Униформата е работното ми облекло, един генерал как да ходи, в пижама ли?“, попита още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Еднаква ли е профилактиката за рак в Европа и защо българите не ходят на прегледи?

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване