Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн. лв. обмислят в София

1995
Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн. лв. обмислят в София
Снимка: БГНЕС

Няколко мерки предалга Икономическия съвет към Столична община, който е създаден, за да се ограничат щетите от коронавируса върху бизнеса в столицата. Това заяви пред БНТ Владими Данаилов, зам.-кмет по Дигитализация, иновации и икономическо развитие в Столична община и част от съвета. Експертите в Икономическия съвет ще набележат пакет от мерки, след което представители на всички политически сили ще вземат решение кои от тях да влязат в сила, така че да бъдат ефективни и след като болестта премине, за справяне с икономическата криза, допълни той.

"Една от първите мерки, които сме набелязали, е създаване на Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн.лв. Той ще се оперира от Общинския гаранционен фонд. Чрез него ще се обезпечават  80% от главницата на фирмените заеми към банките в условията на извънредно положение. В момента се обезпечават до 50% от кредитите на малкия и среден бизнес", подчерта Данаилов, но не отговори на въпроса какво ще се случи с кредита към Общината, ако фирмата, която го е получила - фалира. 

Ударът от пандемията върху София: От 1 до 3% пада БВП

Брутният вътрешен продукт (БВП) на София ще се свие с 1-3%, а най-голям ще е ударът върху работещите в хотели, ресторанти, култура и сп...

Ще бъде ли необходима актуализация на бюджета? Той беше приет на 20 февруари, най-вероятно ще се преазгледа."Това което сме си мислили преди няколко седмици, не е вярно сега, предвид създалата се ситуация.", каза той.

Част от другите мерки, които предлага Икономическият съвет към СО: наематели на общинските обекти да бъдат освободени от наем; да не се плаща и тротоарно право, от тези, които го дължат; с още 60 дни да се увеличи и срокът за отстъпка за местните данъци и такси за недвижими имоти и МПС-а.

Има ли столицата яснота колко са фирмите в риск в момента? Най-много страдат фирмите, свързани с директен контакт с клиента и тези, свързани с пътувания, отговори Данаилов - като ресторантьорство и хотелиерство. "Туризмът няма голям дял в местанта икономика, в тази сфера обаче са заето около 4% от работещото население в София."  Засегната е преработващата промишленост в града, каза още той.

В същото време технологичният сектор, професионалните или социални услуги – могат да се предлагат онлайн и тези фирми го правя, каза Данаилов. В условията на коронавирус и извънредно положение трябват нови бизнес модели – икономиката ще се развива по различен начин вече, добави той.

МБАЛ "Света София" декларира готовност за борба с коронавируса

В МБАЛ "Света София" де факто може да увеличи броя на леглата за лечение на болни от коронавирус с още 50, като вече се е организирала ...

В същото време има и добра новина: само преди седмица една от фирмите, които доставя храна по домовете, анонсира, че търси 30 души, за да изпълнява поръчките си, каза Данаилов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София