Доц. Кунчев: Очаквам пик на коронавируса у нас до два месеца

8636
Доц. Кунчев: Очаквам пик на коронавируса у нас до два месеца
Снимка: БГНЕС

"До вчера бях събрал 16 различни оферти и 16 различни фирми на тестове за коронавирус, като те не са еднакви. Има такива, които доказват вирусното RNK. Има такива, които доказват някои от антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Испания посочват неточности, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е голяма. Това, което трябва да правим сега, е да спрем разпространението, да реагираме на всеки нов случай, да търсим контактните, да спазваме дистанцията. Това е нещото, което ще ни спаси". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването „Плюс Минус“ по Нова телевизия. Той обясни, че и в Бургас е имало случаи на грешни данни, взети от бързи тестове, на доказани случаи с COVID-19.

"Ядоса ме празната дискусия с която занимаваме обществото. Когато страната е в извънредна ситуация, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е прав и кой не. После може да правим анализи дълго време след епидемията. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространение и трябва да даваме точни и ясни инструкции какво да се прави", допълни той.

Главният здравен инспектор отправи предупреждение към гражданите

Не се поддавайте на съвети от различни сайтове за правилно хранене, които ни убеждават, че може да ни предпази от зараза от коронавирус...

Доцент Кунчев бе категоричен, че мерките, които се вземат, са адекватни и навременни. Той се надява темпът да остане същия и болниците да не се напълнят със заразени. „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, допълни доцент Кунчев.

"Към момента осем души са излекуваните. Някой от тях очакват втория отрицателен резултат. 70-80% ще оздравеят напълно. За сега имаме четирима много тежко болни, двама в животозаплашващо състояние, интубирани са. Там е възможно да се стигне до най-лошия изход. Това са хора от високите възрастови групи и с доста сериозни хронични заболявания", обясни доцент Кунчев.

Той разкри, че няма сериозно болни деца - нито у нас, нито в чужбина. Това не значи, че те не могат да се заразят и да са преносители. Доцент Кунчев отново изброи кои са хората, за които рискът от усложнения при заразяване с коронавирус е най-голям – тези с диабет, възрастните над 65 години, страдащите от сърдечно-съдови, бъбречни, чернодробна заболявания, както и тези с  дихателна недостатъчност. „Неприятно ми е, като виждам възрастни хора да се мотат с чантите навън, защото те са уязвими и с мерките целим да ги опазим. Все пак мога да кажа, че огромната част от хората спазват ограниченията“, уточни той. Доцент Кунчев обърна внимание и на всички, които по една или друга причина са с намален имунитет – дали заради онкологични заболявания и химиотерапия, заради вродени състояния, както и тези на имуносупресивна терапия. Според него те са в рисковата група и трябва да се пазят, като им препоръча в следващите 3-4 седмици да ограничат всички свои контакти. "Женските консултации не са напълно спрени и всяка жена, която има спешна нужда от такава, ще бъде прегледана", допълни той, като уточни, че бременните жени не са от особено рисковите групи, но все пак ги посъветва да не ходят на консултации освен ако не е крайно належащо. Доцент Кунчев допълни, че според последните данни дори доказано положителни бременни жени не предават вируса на своето дете – нито по време на бременността, нито по време на раждането.

Експертът потвърди, че вирусът не е издръжлив на вода и сапун, както и на дезинфектанти и отново подчерта, че хигиената е особено важна. Той бе категоричен, че макар да не се препоръчват да се носят от здрави хора, не е лошо да се носят, особено когато се посещават места, на които се контактува с много хора.

Д-р Кунчев отново призова за социална дистанция

"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com