Нов проект за образованието на медицински лица

8064
Нов проект за образованието на медицински лица
Публикуваха за обсъждане проекта за изменение на Наредба № 34 от 2006 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването

Проектът за изменение и допълнение на наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

Целта на измененията е да даде възможност на лекарите, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, да се запишат за специализация по техен избор във всички специалности и видове места целогодишно, предаде БГНЕС. По този начин се създава допълнителен стимул за работа в системата на спешна помощ и се дава възможност за заемане на вакантните места.

75% сива икономика в здравеопазването

Сивата икономика в здравеопазването е между 50% и 75%, сочат данните от проучване сред работодателите, оповестени от Асоциация на индус...

Предлаганият проект разграничава видовете места за специализанти според източника на финансиране на обучението. Предвижда се възможност за финансиране на учащите чрез средства от европейски проекти и програми, включително и под формата на стипендии.

С промените се дава възможност на висшите училища да приемат чужденци на свободните места, останали след провеждане на конкурсите. Определят се и допълнителни места за чужденци в размер на 10 на 100 от общия брой на всички места за специализанти.

Срокът за утвърждаване на местата за специализанти е променен - 15 ноември тази година. Проектът предвижда програмите за придобиване на специалност да бъдат актуализирани на всеки три години. Обучението по специалностите ще спомогне за овладяването на основни медицински умения на базово ниво по високоспециализирани дейности.

Учебните програми за придобиване на професионална квалификация за високоспециализирани дейности, които са с продължителност над 1 година и се разработват от националните консултанти, ще се утвърждават от ректорите на висшите училища, а не както досега от министъра на здравеопазването. Това се предлага с оглед намаляване на свръхрегулацията от страна на министерството.

Чужди лекари оперират у нас без пари

Чуждите лекари може да оперират у нас и без държавата да им плаща, показа проверка на „Преса”, след като в Министерския съв...

Измененията предоставят възможност при наличие на обективни причини да бъде променяно лечебното или здравното заведение, в което работят специалистите, обучавани със средства на държавата, след завършване на обучението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване