Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

3837
Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София
Снимка: БГНЕС

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство на 30 април, на което бе взето решение за създаване на частна детска болница "Мама и аз", предизвикало широк обществен отзвук и бързата му отмяна. От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" пък обявиха комплексните оценки на отговорните страни.

Документът от заседанието на служебния кабинет, провело се на 30 април, е публикуван днес и е публично достъпен на Правно-информационната система на Министерския съвет. Още: Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

От стенограмата е видно, че решението е втора точка от дневния ред, а по него докладва служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. По думите ѝ за строежа на частната болница "Мама и аз" са преминати преминати всички процедури, за да се достигне до това предложение за проект:

"Получили сме одобрението на всички институции, които участват в този процес, те са приложени към документацията и във връзка с всичко, което изложих предлагаме проект на решение на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София".

Като аргументи Кондева посочва, че в рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса, според което се счита за възможно финансирането на заявените от инвеститора дейности в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса финансови параметри при сключване на договор.

След това решението е прието без служебният премиер и другите министри да изразят съображения по него. То обаче провокира широко обществено недоволство заради опасения от недостиг на кадри за националната детска болница. В крайна сметка вчера служебният премиер Димитър Главчев отмени решението за изграждането на частното лечебно заведение, като заяви, че ще иска обяснение от здравния министър. От "Търговска лига" пък се отказаха от създаването на педиатрично отделение и смени името на болницата. Още: "На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

По-рано днес адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, настоя за публичност на документите за частната детска болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Влиза в сила нова забрана за износ на инсулин

Без съществена промяна в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница

Заради лекарство с риск за рак: Pfizer вади стотици милиони за обезщетения

Най-после: Ясно е кой ще руши сградите на мястото на детската болница

Бистрица остана без лекар

Диагноза: Алергичен ринит. Какви опасности крие и как да се справим с течащия или запушен нос?

Искат отмяна и пренаписване на указанията за отпускане на медицинските храни

Докато институциите спорят за варненска болница, тя спечели 7 милиона лева

Директорът на "Пирогов" ще се кандидатира за нов мандат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване