Чужди лекари оперират у нас без пари

7517
Чужди лекари оперират у нас без пари
В Министерския съвет лансираха идеята, че ще е по-евтино да ги привличаме тук, отколкото да лекуваме деца зад граница

Чуждите лекари може да оперират у нас и без държавата да им плаща, показа проверка на „Преса”, след като в Министерския съвет лансираха идеята, че ще е по-евтино да ги привличаме тук, отколкото да лекуваме деца зад граница. „Ще използваме опита на болници като „Св. Анна", които имат връзки с такива медици", каза вчера здравният министър Десислава Атанасова. Тя откри обновената клиника по ортопедия в лечебното заведение. Според шефа му д-р Димитър Димитров парите за специалистите може да дойдат от европейски фондове. „За тях е чест да оперират у нас и да обучават наши лекари", каза той. Така работели в Пакистан, Индия, Китай и др.

В „Св. Анна" идват лекари от Мюнхен, на които болницата не плаща. Без пари в Плевенската университетска болница пък е бил проф. Отавио ди Кобели от Милано, който обучи екип да оперира с робот „Да Винчи".

75% сива икономика в здравеопазването

Сивата икономика в здравеопазването е между 50% и 75%, сочат данните от проучване сред работодателите, оповестени от Асоциация на индус...

„Беше тук всеки месец в продължение на година. Плащахме му само самолетните билети", каза шефът на лечебното заведение проф. Григор Горчев. В Националната кардиологична болница в момента без хонорар работи белгийският проф. Ги Хендрикс, твърдят оттам.

Шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обаче смята, че ако това стане национална политика, ще трябва да се отделят средства от здравната каса.

Редактор: Ивайло Кючуков


БЛС: Изборът на лекарски екип не противоречи на Конституцията

Разпоредбите от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не противоречат на Конституцията, на законите на стр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество