Около 500 хиляди са диабетиците в България

20533
Около 500 хиляди са диабетиците в България
Снимка: Бгнес

500 000 са диабетиците у нас. По-голямата част от тях развиват хронична бъбречна недостатъчност, предаде БНР.

Нефролози и ендрокринолози гласуваха на национална конференция да изработят общи медицински правила за по-добро лечение на пациентите със захарен диабет. Документът ще бъде представен на здравното министерство и НЗОК, за да се осигури допълнително финансиране. Общите правила за профилактика, диагностика и лечение на диабетната нефропатия ще формулират и необходимите изследванията преди хоспитализацията на пациентите.

Ако сте болни от диабет тип 2, по-добре яжте по-малко пъти на ден

Резултатите от изследване сочат, че консумацията на две ястия дневно е по-ефикасна в борбата с диабет тип 2 в сравнение с изяждането н...

Председателят на българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев каза, че увеличението, което ще се иска за съвместното лечение от Здравната каса, ще е постижимо и няма да е голямо.

Тенденцията към обединяване на трите специалности - ендокринология, нефрология и урология не е случайна. Всеки болен със захарен диабет у нас след десетата година развива бъбречно заболяване, отбеляза проф. Паскалев. Той посочи и причините за големия брой диабетно болни: "В нашия живот това са причините в новите начини на хранене, начин на работа и живот с много стрес причините в нашата огромна забързаност във всички процеси, производствени, работни и т.н., от които най-много страда организмът като натовареност. И всичкото това нещо се отразява на захарния диабет".

Проф. Паскалев коментира и какви са първите симптоми, по които би могъл един човек да се ориентира, че трябва да се насочи към специалистите.

"За съжаление, първите клинични изявени манифестни симптоми при бъбречно увреждане, когато се касае за диабетици, идват твърде късно, когато самото бъбречно увреждане е напреднало. Най-често това се свързва с тенденция за влошаване на хипертонията и поява на отоци", заяви той.

Безплатно измерване на кръвната захар в сградата на община Разград

Безплатно измерване на кръвната захар организира Сдружението с нестопанска цел " Диабет-Разград", съобщи председателят на сдружението Ц...

Над 350 ендокринолози, нефролози и уролози обсъждат съвместното лечение на хората с диабет, като през есента ще е готова и програма, която ще се разпространява и сред личните лекари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com