Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

1652
Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?
Снимка: iStock

Какво да направите, ако приятелят ви е достатъчно голям, но може да ви бъде баща? Приятели и роднини те гледат накриво, защото гаджето ти е по-близо до годините на родителите ти. Възможно ли е това да е проблем?

Американският психотерапевт Джен Ман, който практикува повече от 30 години, е видял много съюзи през това време, когато единият от партньорите е с 10 или повече години по-възрастен от другия. Има много известни личности, които са женени за хора, които не са на същата възраст. Така например Майкъл Дъглас вече е на 77, а съпругата му Катрин Зита-Джоунс е на 52 и са заедно повече от 20 години. И очевидно те са доста щастливи.

Има и противоположни ситуации: да речем, 42-годишният Джейсън Момоа е женен за 54-годишната актриса Лиза Бонет от четири години, а преди това са се срещали 12 години. Те имат две деца и Джейсън и Лиза изглеждат много щастливи от съюза си. Но това са знаменитости, но какво се случва в живота на обикновените хора, ако избират партньори много по-възрастни или по-млади от себе си? Колко голямо е влиянието на възрастовата разлика върху продължителността и качеството на връзките?

Изследванията показват, че брачното удовлетворение често е по-ниско, когато между съпруг и съпруга има разлика от 10 или повече години. Но това, според д-р Ман, не означава, че трябва да се тревожите за вашия съюз - просто трябва да сте по-внимателни към него и да разберете какви трудности ще трябва да преодолеете. Също така си струва да се има предвид, че възрастовата разлика е свързана и с броя на преживените години. За 20- и 40-годишните партньори ще бъде по-трудно да се споразумеят, отколкото за 50- и 70-годишните партньори: колкото повече остаряваме, толкова повече житейски опит имаме, който ще ни помогне да се справим с проблемите .

Защо възникват проблеми? Джен Ман смята, че има четири основни причини за това.

Каква е идеалната възрастова разлика в любовната връзка?

Силов дисбаланс

„Най-важната трудност, която среща отново и отново в моята практика, е, че при значителна разлика във възрастта, като правило, един човек има много повече житейски опит, а често и финансови възможности. Тази празнина създава дисбаланс в двойката“, казва Ман.

По наблюдения този, който е по-възрастен, често се стреми да контролира ситуацията. Отначало младата жена дори се радва на това: изглежда й, че мъдър мъж се грижи за нея и поема цялата отговорност за съвместния им живот. Но такива импулси могат лесно да се превърнат в пълен контрол и при никакви обстоятелства не трябва да се съгласявате с това. Това, че си по-малък, не означава, че си дете!

Социален натиск

„Познавам много хора, които са избрали партньор, който е значително по-възрастен или по-млад от тях самите и в крайна сметка се разделят с членове на семейството, които не ги одобряват“, казва Ман. Колеги, приятели, познати, роднини - всеки ще има мнение относно факта, че се срещате със „старец“ или „момче“. Трябва да сте готови да се сблъскате с натиск, липса на подкрепа или дори да се окажете изолирани.

От друга страна, защо са ви нужни онези, които са готови да прекратят връзка само заради възрастта на партньора ви? Дори ако приятелят ви представлява опасност за вас, защото се възползва от предимствата си, наистина близките хора, напротив, ще се опитат да бъдат до вас, за да ви защитят в случай на трудности.

Истинско ли е щастието във връзката между хора с голяма възрастова разлика

Проблеми с родителите

Както обяснява д-р Ман, понякога изборът на по-възрастен партньор няма нищо общо с положителните му качества. Често човек, който не е преодолял проблемите си с майка си или баща си, ще се стреми да пресъздаде тази динамика в романтична връзка, без да го осъзнава.

„Несъзнаваното не знае разликата между миналото, настоящето и бъдещето и винаги се опитва да излекува всички рани тук и сега“, казва Ман. Но опитите да бъдете излекувани от приятеля си няма да доведат до нищо добро и затова трябва да разберете дали това наистина е за чувства или се опитвате да преиграете отношенията си с баща си.

Но ако сте сигурни, че проблемите, изброени от Ман, не ви засягат, тогава бъдете спокойни: независимо от възрастта, връзката ви има също толкова шансове за развитие и щастлив край, „заживели дълго и щастливо“, както всяка друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за времето и любовта

"Хвърчащите хора"

Любовен съвет за всяка зодия за 22 май 2024

Таро хороскоп за 22 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com