Здравето през 2020г. все същото като преди, бюджетът не реформира системата

1363
Здравето през 2020г. все същото като преди, бюджетът не реформира системата
Снимка: iStock/Guliver

"Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма съществена разлика. Има 400 млн. лв. повече, колкото имаше миналата година спрямо предходната. Съотношенията вътре са същите обаче. Самият бюджет не е инструмент за реформа. Той може да финансира вече извършена реформа, но не може да очаквате бюджета да реформира здравната система. Там няма увеличение например на средствата за профилактика, на средствата за извънболнична помощ. Увеличават се средствата за болнична помощ и за лекарства." Така на кратко коментира разпределението на парите за здраве в Бюджет 2020 Стойчо Кацаров, председателят на Център за защита правата в здравеопазването.

"Слава богу, тази година поне не повторихме грешката от миналата година и тази неудачна юридическа техника да се въвеждат в преходни и заключителни разпоредби сериозни промени в други закони. Защото в моментапродължаваме да имаме един закон, който виси в Конституционния съд без никакъв резултат, и това създава огромна несигурност. Липсата обаче на съществени промени в тези важни закони като Закона за здраветои бюджета, всъщност водят до този ефект.", коментира Бюджет 2020 Мария Шаркова, адвокат по медицинско право пред Нова тв.

Колкото приходи, толкова и разходи в бюджет 2020 г.

Бюджет 2020 г. ще бъде балансиран - колкото приходи, толкова и разходи. През 2020 г. дефицитът ще бъде нула. Това е правилната политика...

Извънболничната помощ може да играе ролята на пазач пред болничната - която е най-скъпата. И вместо държавата да се концентрира въврху нея, тя продължава да бъде пренебрегвана. Средствата за нея са много ограничени. Когато не отделяме средства за профилактика ние лекуваме болните, но не предотвратяваме болестите. Така Шаркова посочи един от липсващите приоритети в бюджета, който реално би могъл да реформира системата. Колко пъти сме говорили, че болниците в страната са много,е, като дадещ 200 млн.лв. повече за тях, по-малко ли ще станат?, попита Кацаров.

Два фактора ще очертаят здравната политика тази година, каза Кацаров. "Важно е да се отбележи, че тази година БЛС и НЗОК ще подпишат Национален рамков договор за 3 години. Какво означава това? В него са записани броят намедицинските дейности и техните цени. Бюджетът на НЗОК е всъщност произведение от броя на услугите по техните цени. Когато договорът е за 3 години. Това означава, че парите за здраве ще се запазят същите като тези във финансовата рамка за 2020г. Другото важно нещо е решение на ВАС, което отмени Наредбата за допълнителния пакет здравни дейности. Това е наредбата, с която здравният министър казва на Касата и БЛС какво да заплащат с договора си. Та по решението на ВАС министърът не просто трябва да посочи дейсностите, но и да каже колко ще струва всяка една от тях. Това е нещо, за което лекарите настояват отдавна. И когато най-после министърът реши да остойности дейностите, ще се получи промяна реална в здравната система. То ще покаже къде са дефектите, къде се плаща повече, къде по-малко", категоричен е Стойчо Кацаров.

Колкото и да увеличаваме бюджета, докато нямаме законодателни механизми, които да гарантират ефективното му озразходване, ефект няма да има. Трябва плащането да бъде обвързано с качеството - не е задължително да сме излекувани, а и обгрижвани. Не можем да сравняваме лечението в малка общинска болница и голяма университетска структура, а цените на клиничните пътеки е една и съща. Посочи друг проблем в системата Шаркова.

Диагностично свързаните групи не са панацея, категоричен е Стойчо Кацаров. Ако прилагаме лошо един инструмент (като клиничните пътеки), няма гаранция, че ще приложим добре друг. Решението на тези проблеми трябва да се търси в друга посока - да се овласти клиентът.В момента нищо не зависи от него. Решението в много случаи е просто - премахване на монопола: да избираме не само болница, но и фонд, където да се осигуряваме, коментира Стойчио Кацаров. Промяната ще настъпи именно чрез промяна най-вече на здравноосигурителният модел. Когато аз знам, че моите точно пари се харчат, ще бъда мноо по-старателен и активен. В момента не е така. Имаме една формална представителност на пациентска организация в съвета на Касата, подкрепи го и Мария Шаркова.

Бюджет 2020 - ето какво си представя правителството

Очаквано, правителството одобри предложението на финансовия министър Владислав Горанов за държавния бюджет за 2020 година, както и акту...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com