X
 
 

Зъболекарите искат повече пари в здравния пакет - над 250 хил. българи нямат нито един зъб

Над 250 хил. българи нямат нито един зъб в устата си - това сочи стряскащата статистика от последните години.  Именно затова Българският зъболекарски съюз настоява за повече стоматологични дейности в пакета за възрастни.

Според данните всеки тийнейджър е с кариес, а едва 1/3 от 18-годишните са със здрави венци. Част от хората, предимно в по-малките населени места, повече от 20 години не са посещавали зъболекар.

Пациенти искат специална програма за борба с диабета, според Ананиев няма нужда

Лекари и пациенти настояват за Национална програма за борба с диабета, която да включва профилактика, съвременно лечение и методи за ...

Към причините за стряскащата статистика експертите вече добавят стресът, некачествените храни, както и липсата на устна хигиена.

"Дори и на 18-годишна възраст ние виждаме пациенти с постоянни извадени зъби. Все по-млади хора идват със сериозни проблеми в денталното си здраве", заяви зъболекарят Ирена Божидарова пред Нова телевизия.

Новите проблеми имат и нови обяснения, смята д-р Ирена Божидарова. Докато преди 30 години, когато е правила първите стъпки в професията, зъбите се разваляли само заради лошата хигиена, то сега причините са повече. За повечето от тях дори не подозираме.

"Стресът например може да доведе до едно по-силно стискане на зъбите и заболявания като броксизъм – това е изтриване на зъбния емайл, водене до по-голяма чувствителност, отчупване на зъбния емайл, промяна в захапката", поясни Божидарова.

Българите поставиха тройка на здравната система в страната

Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така са отговорили запитаните участници в проучване на социологическата ...

Основен враг на здравите зъби е храната, смята д-р Младен Камбов. Все повече от пациентите в кабинета му получават диагнози именно заради некачествени храни. "Колкото по-преработена е една храна, толкова по-зле за здравето на зъбите. Ако ядете вредна храна, сами усещате как тя се полепва", поясни той.

Кариеси трупаме и заради сладките храни. Интересно е, че не количеството на сладкото, а колко време го ядем, определя рисковете.

Проблемите по зъбите бързо преминават и към венците. Над 70% от тийнейджърите страдат от болни венци, а при по-големите – с диагноза "възпалени венци" са близо 80%.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    По-опашата лъжа не бях чувал! И от къде знаете, че 250 000 нямат зъби. Хората без зъби не ходят на зъболекар! Че българина е зле със зъбите, това е ясно. Но чак пък толкова, айде стига сте лъгали!