Как Александър Македонски устрои съревнование "кой ще изпие повече", от което никой не оцеля

44047
Как Александър Македонски устрои съревнование "кой ще изпие повече", от което никой не оцеля
Снимка: Jean Baptiste de Champaigne, 1672 / Public Domain

Александър Велики е живял само 32 години, но през това време успял да създаде една от най-големите империи в света, която се простирала от Гърция до Индия. Благодарение на гръцките историци обаче са известни подробности не само за впечатляващите му военни постижения, но и за връзката му с алкохола. Привърженик на хедонистичния начин на живот, великият пълководец веднъж решил да проведе състезание „кой ще изпие повече“. Никой от участниците не оцелял.

Тази история започнала в персийския град Суза през 324 г. пр.н.е., когато един от съветниците на Александър Велики - 73-годишният гимнософ (буквално означава "гол мъдрец") на име Калан, съобщил, че се чувства смъртно болен и предпочита да сложи край на живота си чрез самоубийство, вместо да умира бавно.

Арбател: древна магия с добри намерения

„Арбател: Магията на древните“ (Arbatel de magia veterum) е ренесансов гримоар – учебник по магия – и едно...

Александър се опитал да го разубеди, но Калан бил непреклонен в решението си. За да приключи със себе си, философът избрал кладата.

Оракулът на Александър Македонски

Един от висшите офицери на Александър описал смъртта на Калан като истинско зрелище: „...В момента, когато огънят избухна, по заповед на Александър започна впечатляващ салют: затръбиха рогове, воините единодушно започнаха да скандират, а слоновете се присъединиха към хората, започвайки да тръбят.”

След като философът бил напълно погълнат от пламъците, Александър се натъжил, защото загубил добър приятел и спътник. В резултат на това той решил да почете покойния философ с „достойно“ според него събитие. Първоначално той мислел за организиране на Олимпийски игри в Суза, но се отказал от тази идея, тъй като местните хора знаели много малко за гръцкия спорт.

Една от тайните на величието на Александър се криела в способността му да обединява различни култури, по-точно гръцката и персийската, и за да подчертае това културно и политическо сливане, той се оженил за Роксана, дъщеря на най-силния от бактрийските управници.

Странните корени на Деня на свети Валентин

За някои Свети Валентин е топъл и мил празник, за други е повод за тъга. Всичко това заради романтичното настроение, цветята и шоколадо...

Сватбата на Александър Велики и Роксана. Il Sodoma / Public Domain

Освен това именно в Суза младият император организирал масова сватба между членове на персийското благородство и неговите доверени офицери и войници. Но тъй като опитът му да проведе олимпиада в чест на Калан в Суза се провалил, Александър трябвало да измисли друго събитие, което да обедини гърци и перси. И какъв по-добър начин да слее двете култури от организирането на съревнование по пиене на алкохол.

Скоро били избрани 41 кандидати - измежду неговата армия и местното население. Правилата били прости. Който изпие повече вино, става победител и получава корона на стойност златен талант. Да уточним, че талантът се равнявал приблизително на 26 кг.

Наградата определено си заслужавала опита да бъде спечелена. Единственият проблем бил, че местните не били много свикнали с алкохола... поне не толкова, колкото македонците, на които можели да завидят дори поклонниците на Дионис - гръцкия бог на виното.

Тайната на Философския камък

В легендите за средновековните алхимици Философският камък е необходим за превръщането на металите в злато, както и за създаване на Ели...

Откриха нова причина за смъртта на Александър Македонски

Естествено, победител станал един от войниците на Александър на име Промах, който успял да изпие 15 литра от същото това неразредено вино. За съжаление по време на състезанието около 35 съперници умрели на място, опитвайки се да изпият повече вино, а останалите, включително победителят, починали от алкохолно отравяне в следващите дни.

Така празникът, посветен на смъртта на един, се превърнал в погребение на 41 души. Според древните летописци на живота на пълководеца всички претенденти умрели и празникът се провалил с трясък, което се смятало за лоша поличба, предвещаваща смъртта на самия Александър Македонски. И това действително се случило по-малко от година след прословутото съревнование по пиене. Причината за смъртта на пълководеца е обект на много дебати сред историците, но някои предполагат, че той е починал от алкохолно отравяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com