Създадоха първия в света Атлас на човешкото сърце

2703
 Създадоха първия в света Атлас на човешкото сърце
Снимка: сърце, кардиолог

Американски учени създадоха първия подробен атлас на човешкото сърце - колекция от карти, показващи близо половин милион клетки и определящи функциите на всяка от тях. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature“.

Изключително трудно е да се изследват човешките сърдечни клетки, тъй като те, за разлика от раковите клетки, не могат да се отглеждат в лаборатория. Невъзможно е да се извършват кардиологични изследвания върху мишки, чието сърце е значително различно от човешкото.

10 храни, от които сърцето ви се нуждае

Избягването на бърза храна и мазното не е достатъчно. За да поддържате сърцето си здраво, трябва да си набавите и храни, от които то се...

Учените от Медицинския институт „Хауърд Хюз“ са използвали човешки сърца в своето проучване, които са били оперативно замразени за трансплантация, но след това по някаква причина не са били използвани. За съставяне на атласа са използвани 14 здрави донорски сърца - седем от мъже и седем от жени.

„За да разберем какво се случва при различни сърдечни заболявания, първо трябва да знаем кое се счита за нормално“, каза ръководителят на изследването, кардиолог-генетикът Кристин Сейдман.

Първо авторите са определили индивидуалните характеристики на всяка сърдечна клетка. След това те картографирали тези клетки, обвързвайки ги с една от шестте области на сърцето.

„За първи път имаме „пощенски код“ на всяка клетка“, казва Сейдман.

Учените анализирали нивата на РНК в клетките, използвайки флуоресцентни маркери, за да разберат молекулните детайли на тяхната функция и какви протеини произвеждат. Въз основа на резултатите от този анализ авторите съставили подробна база данни, превърнала се в основата на атласа.

Ключът към СЪРЦЕТО на всяка една от 12-те зодии

Понякога много искаме нещата са даден човек да се получат, обаче все не успяваме да достигнем до сърцето му. Има трикове, с които может...

Сега, използвайки го като справочно пособие, медицинските учени по целия свят могат да назначат правилното лечение, като идентифицират разликите между болните и здравите клетки.

Въпреки че изследователите са изследвали сравнително малка група сърца, те са успели да отчетат голямо клетъчно разнообразие в различни части на сърцето, както и да открият някои разлики между здравите сърца на мъжете и жените.

Например при жените делът на кардиомиоцитите - мускулните клетки - е по-висок, отколкото при мъжете. Може би, предполагат учените, това е причината за разликите в сърдечните заболявания между мъжете и жените.

"Четиринадесет души не могат да представляват световното население“, отбелязва Сейдман. „И все пак ние виждаме поразителна хетерогенност. Сърцето със сигурност е много по-сложен орган, отколкото мнозина си представят!"

Атласът на сърдечните клетки е част от Атласа на човешките клетки, основен проект за картографиране на всички видове клетки в човешкото тяло, финансиран от фондацията на Марк Зукърбърг и Присила Чан.

Създадоха първото в света човешко сърце на 3D принтер

Изследователи от Университета в Минесота отпечатаха 3D функционираща помпа за човешко сърце, която може да има големи постижения в борб...

В допълнение към учените от института „Хауърд Хюз“, по атласа е работил голям международен екип от експерти - от кардиохирурзи до компютърни учени.

В следващия етап от изследването авторите планират да разширят базата данни за атласа с по-широко географско и расово покритие - досега всичките 14 сърца са от бели донори. Също така учените вече са започнали работа за сравняване на набора от протеини, произведени от клетките на здрав и засегнат от сърдечно заболяване орган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка