10 храни, от които сърцето ви се нуждае

29599
10 храни, от които сърцето ви се нуждае
Снимка: pixabay.com

Избягването на бърза храна и мазното не е достатъчно. За да поддържате сърцето си здраво, трябва да си набавите и храни, от които то се нуждае. Трябва да се храните правилно и да ядете здравословни храни по много. Кои са те, научете тук:

10-те най-добри храни за здравето на сърцето ви

1. Овес и ечемик

Семената на тези зърнени култури съдържат специално вещество, наречено бета-глюкан. То е много полезно за здравето. Учените са доказали, че увеличава способността на организма да произвежда инсулин, повишава имунитета и защитава здравите клетки в тялото по време на лъчева и химиотерапия. Но ролята на бета-глюкана в преработката на холестерола е безценна. Проучванията показват, че ако консумирате само 3 грама от веществото на ден, нивата на холестерола ще намалеят с 10%.

2. Сьомга и тлъста риба

Мазнините, съдържащи се в рибата, са жизненоважни за поддържане здравето на сърцето. Сьомгата, рибата тон, скумрията и морските дарове, всички те съдържат всичко необходимо за подхранване на сърдечния мускул. Всички тези храни са с високо съдържание на омега-3. Това помага за предотвратяване на сърдечно-съдови нарушения и поддържане на сърдечната честота.

3. Зелените с тъмни листа

Листата от марулята, спанакът, зеле и горчица са богати на витамини А, Е, С и К и също така съдържат антиоксиданти, които помагат за изхвърлянето на токсините от тялото. Диетолозите твърдят, че листните зеленчуци са най-добрият източник на калций, магнезий и калий, които играят голяма роля в регулирането на кръвното налягане. Те спомагат за възстановяването на кръвоносната система. Освен това в зеленчуците има съвсем малко калории.

4. Ядки и семена

Покълналите семена и ядки са известни и с високото си съдържание на калий и магнезий, което може да понижи кръвното налягане. Орехите (които между другото съдържат омега-3, наред с други неща), бадеми, ленени семена, лешници ще бъдат отличен избор при съставянето на диета за човек, който иска да избегне сърдечни проблеми в бъдеще

5. Цвекло

Изненадващо е, но цвеклото съдържа много микроелементи, които имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове. Освен това е доказано, че веществата, открити само в цвеклото, лекуват рак, артрит и сърдечна недостатъчност.

6. Авокадо

Не забравяйте да ядете авокадо, поне веднъж на ден. Този плод може да замени хапчетата за понижаване на кръвното налягане, освен това здравословните мазнини в тях могат да помогнат на организма да произвежда правилния холестерол. Плодовете могат да помогнат на страдащите от диабет тип 2, защото насърчава правилното производство на инсулин.

7. Зехтин

Веществата в зехтина подпомагат здравето на сърцето и мозъка, намаляват риска от рак и удължават живота. Въпреки огромното количество хранителни вещества обаче, маслото има високо съдържание на калории, така че си струва да го замените само с източници на по-нездравословни мазнини в диетата и да го използвате умерено.

8. Бобови растения

И производителите на плодове и зеленчуци искат по-ниско ДДС

20 браншови организации искат намаляване на ДДС – така, както имаше намаление за целия сектор "Туризъм". От 1 юли там ставката ст...

Съдържанието на фибри в тях е много високо, така бобовите растения могат да намалят нивото на лошия холестерол, както и на триглицеридите в кръвта. Също така бобовите растения помагат за прочистването на тялото и намаляват теглото. Освен това са богати на протеини. Имайте предвид обаче, че за да извлечете максимума от бобовите растения, те трябва да бъдат приготвени правилно - без много сол и мазни сосове.

9. Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Може да звучи странно, но сирена, кисело мляко и прясно мляко могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Млечните продукти съдържат калций, калий и магнезий, вещества, които са ключови за контрола на кръвното налягане. Най-голямата полза от киселото мляко е, че може да предотврати хипертонията.

10. Балансирана диета с ниско съдържание на натрий

Експертите казват, че придържането към принципите на доброто хранене като цяло е много по-здравословно от яденето на една или две здравословни храни в цялата диета. Контролът на приема на сол ще е от полза за сърцето повече от яденето на пържени картофи с авокадо кетчуп или варен боб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com