Танц на милиарди години. Учени показаха удивителното движение на тектонските плочи (ВИДЕО)

10652
Танц на милиарди години. Учени показаха удивителното движение на тектонските плочи (ВИДЕО)
Снимка: iStock

В човешки мащаб движението на тектонските плочи изглежда незначително – едва сантиметри на година. Но ако погледнете този странен танц на гигантските каменни плочи в продължение на милиарди години, той спира дъха, пише Science Alert.

Имало е опити да се направи нещо подобно и преди, но днес това е един от най-пълните модели на движението на тектонските плочи. Учените са комбинирали движението на земните маси през последните милиарди години и са ги събрали в 40-секундно видео, което едва ли ще остави някого безразличен.

Да отбележим, че тектонските плочи покриват Земята като мозайка и се движат толкова бързо, колкото растат ноктите ни. Причудливият им "танц" влияе на живота на планетата повече, отколкото предполагаме – естеството на приливите и отливите, еволюцията и движението на флората и фауната, вулканичната активност, производството на метали и много други също толкова важни процеси.

Според геолога Майкъл Тетли това е първият пълен тектоничен модел, който включва всички граници. 

Движението на плочите е хипнотизираща гледка – земни маси, които са близки съседи, стават далечни братовчеди и обратно, и е изненадващо колко скоро държавите и континентите са се установили на местата, които познаваме днес.

Разбирането на тези движения и модели е от решаващо значение, ако учените искат да предскажат колко обитаема ще бъде нашата планета в бъдеще и къде ще намерим ресурси, от които се нуждаем, за да осигурим чисто енергийно бъдеще.

Не по-малко изненадващо е, че сегашната студена и неприветлива Антарктида някога е била много гостоприемен „курорт“ на екватора.

„Планетата Земя е невероятно динамична, с повърхност, съставена от плочи, които постоянно се блъскат една в друга по начин, уникален сред известните скалисти планети“, казва Сабин Захирович от Университета в Сидни.

Учените отбелязват, че колкото по-далече в миналото, толкова по-трудно е да се научи за движението на плочите. Все още остава загадка как са се образували те и кога е станало това. Изследователите признават, че в работата им липсват някои по-фини детайли, но се надяват, че тя може да послужи като полезен ресурс и основа за бъдещото изследване на тези движения и въздействието, което имат върху всичко на планетата.

Учените признават, че в работата им липсват някои по-фини детайли – разтегнати през цялата планета и милиарди години – но се надяват, че може да послужи като полезен ресурс и основа за бъдещото изследване на тези движения и въздействието, което имат всичко останало на планетата.

„Нашият екип създаде изцяло нов модел на еволюцията на Земята през последните милиарди години“, каза геоученът Дитмар Мюлер от университета в Сидни.

„Нашата планета е уникална по начина, по който е домакин на живот. Но това е възможно само защото геоложките процеси, като тектониката на плочите, осигуряват планетарна животоподдържаща система.“ Учените признават, че в работата им липсват някои по-фини детайли – разтегнати през цялата планета и милиарди години – но се надяват, че може да послужи като полезен ресурс и основа за бъдещото изследване на тези движения и въздействието, което имат всичко останало на планетата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изчезнали безследно. Учени разкриха мистерията на древните континенти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com