Aftertaste, или как се пробива с авторска музика в България

66387
Aftertaste, или как се пробива с авторска музика в България

Чували ли сте за младата, но пълна с амбиции българска банда Aftertaste? В саунда на групата са поп и рок, плюс малко пънк - за настроение. В редиците на Aftertaste е и вокалистката Хриси, която омайва не само с чар, но и със завидно пеене. Редом до нея са Ангел, Иво и Понката, без които Aftertaste със сигурност нямаше да има същия вкус. Преди няколко месеца групата представи своя дебютен албум "Grow Up", който набира популярност сред родните фенове. Actualno.com се срещна с позитивните рокаджии, за да ни разкажат малко повече за себе си и за трудностите, пред които се изправя една банда, залагаща предимно на авторска музика.

Привет на младата БГ банда Aftertaste. Бавно и полека си пробивате път към славата. Разкажете ни повече за групата. Как и кога се зароди идеята за Aftertaste?

Иво: Аз съм Иво, свиря на бас, дъра-бъра Стара Загора.

Хриси: Хриси, вокал, псевдокитарист, висока - 1.49.

Ангел: Китара. Aftertaste се роди преди долу-горе четири години. От този момент до сега състава претърпя малко промени, но така като гледам всичко се е случло само за добро. Сега вървим много по-бързо и уверено по своя път.

Понката: С Ачо сме съученици и приятели от много години, израсли сме заедно и като музиканти. След като останаха без барабанист решиха да ме поканят. Приех веднага.

Само с музика ли се занимавате?

Хриси: Аз наскоро напуснах работа като учител по музика. В момента съм още студентка и се занимавам най-вече с музика.

Понката: Всички бачкаме в сфери различни от музикалната поради причини, за които няма нужда да навлизам в детайли, тъй като темата е дъвкана стотици пъти. Искаме да променим това и работим усърдно по въпроса.

Какъв е вкусът на Aftertaste? Кои се жанровете, в които творите?

Иво: Вкусът е различен всеки път – стремим се към разнообразие – по-леки, по-тежки, по-весели и по-тъжни парчета. Определя се от нашето настроение на всяка репетиция.

Понката: Всеки от нас е повлиян от най-различни поп и рок банди от американската и британска сцена. Музиката ни си има облик и до някаква степен е разпознаваема. Творим с голямо желание и ентусиазъм и се стремим да предадем тези чувства чрез песните ни. От нас винаги трябва да очаквате свежи и позитивни неща.

Как се пробива път към върха с авторска музика?

Ангел: Със себеотдаване.

Хриси: Постоянство. И постоянно да се опитваш да надминаваш себе си.

Иво: За върхове в България е малко смело да се говори, но определено бих казал, че се върви в тази посока (нагоре). Както всички знаете, нещата в България се случват доста бавно, но ние пък за никъде не бързаме…

Много от бандите залагат на кавъри, за да се харесат на аудиторията. Как приема българската публика авторското?

Иво: Публиката е различна, защото хората са различни. Някои предпочитат да чуят позната песен, други, когато чуят за кавъри, си допиват питиетата и си тръгват. Ние на този етап имаме по равно и от двете, като стремежът е, дори когато правим кавъри, да ги преработваме в стила на авторските ни песни.

Понката: Авторската музика е трудният път, но в дългосрочен план смятам, че е правилната стратегия. Освен това, за нас като музиканти е доста по-приятно усещането да печелим публиката със собствени парчета. Нищо не може да се сравни с чувството да чуем публиката да пее заедно с нас песен, която сами сме написали.

Смятате ли, че ако бяхте в чужбина, щеше да ви е по-лесно? Ако да, в коя държава?

Хриси: Не знам дали щеше да ни е по-лесно, но понякога си мисля, че щяхме да си намерим място по-лесно. В Щатите е прекалено голямо, затова залагам на Великобритания. А и никога не знаеш накъде ще те отведе живота.

Ачо: Мисля си, че без значение къде си, ако искаш да успееш, трябва да работиш много. Пред нас тепърва има да се случи много, така че продължаваме да работим.

Фадо кралицата Мариза се завръща триумфално

След година и половина прекъсване, кралицата на фадото – португалската звезда Мариза, се връща на сцената. Тя подготвя кратко тур...

Иво: Където и да си, никой няма да дойде и да ти каже : „Хей, много ми харесва музиката ви, ето ви тези 200 000$ да запишете албум. Ние ще се погрижим да ви направим милионери“. Това просто няма как да се случи. В България сме изправени пред едни предизвикателства, там ще бъдем изправени пред други, не по-малки.

Разкажете малко повече за минали, настоящи и бъдещи проекти?

Понката: Сега работим по проект, за който не можем да ви разкрием подробности. В скоро време ще има повече информация. Интересен факт относно последния ни клип е, че е заснет в два клуба във В. Търново и Русе на реални наши участия там, а всички други кадри са заснети по време на същия този уикенд, когато бехме в тези два града.

Хриси: Иначе в момента пишем нови песни, които скоро ще можете да чуете.

Кое е нещото, с което най-много се гордеете?

Иво: Мисля, че говоря от името на всички, като казвам, че най-голямата ни гордост е албумът „Grow Up”. Той беше плод на много труд и смятам, че крайният резултат е достоен за гордост.

Конча Буйка идва у нас за голям Коледен концерт

Испанската звезда Конча Буйка ще изнесе голям Коледен концерт в зала 1 на НДК. Тя пристига специално за това събитие от Щатите, къдет...

На какво посвещавате свободното си време? Отново ли е свързано с музика?

Хриси: Аз обичам да пътувам. Няма значение къде, но обикновено събота и неделя си хващам колата и обикаляме из България.

Ангел: Свободното време напоследък е малко. Старая се да обръщам достатъчно внимание на семейството и най-близките ми хора.

Понката: Цъкам PES на PS3, играя покер и гледам мачове.

Иво: Аз играя доста видео игри, но съм сигурен, че това е фаза и ще отмине… През останалото време свиря. Хриси ходи по партита…

Ето кои родни звезди ще подгряват Джей Ло в София

Български звезди ще подгряват феновете на мегазвездата Дженифър Лопес преди тя да се качи на сцената на столичната Арена Армеец София...

Какви са амбициите на Aftertaste и как се виждате след 10 години?

Хриси: Мечтала съм си за тази група от малка. Затова и амбициите са ми големи и се борим да си постигнем целите заедно.

Ангел: Иска ми се все повече хора да подкрепят (под всякаква форма) младите групи.

Иво: Колкото до бъдещето, надяваме се да имаме поне няколко албума зад гърба си и нещата в България да са се пораздвижили. Аз мисля, че ще съм там, където съм в момента – зад бас китарата.

Автор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю