Д-р Таня Перчемлиева: Самолечението е най-лошият вариант за грипа

14468
Д-р Таня Перчемлиева: Самолечението е най-лошият вариант за грипа
Снимка: Актуално

Сезонът на грипа и настинките е. По този повод Actualno.com разговаря с д-р Таня Перчемлиева - директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция - Стара Загора.

Д-р Перчемлиева, кога се обявява грипна епидемия? 

Следят се стойностите на заболяемост. Не чакахме да се достигне максималната граница, а я обявихме под нея. Когато прогнозираме, че случаите на грип са много и стойностите се вдигат с много високи темпове, обявяваме грипна епидемия. Вземаме ограничителни мерки в извънболничната помощ - спират се детските и женските консултации, както и профилактичните прегледи. В болничните лечебни заведения се спират свижданията и се препоръчва прецизиране на плановите операции. Обявихме и грипна ваканция от няколко дни. Целта е да не се надхвърли горната граница на грипа. Обявихме епидемия, защото очаквахме че през следващата седмица да се увеличат случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и преценихме, че трябва да се спрат и учениците от училище. За да може още повече да се ограничи самият бум. Ако не бяхме го направили точно тогава, можехме да очакваме още по-голям подем на ОРЗ. Сега вече наблюдаваме плавен спад, което говори, че пикът в област Стара Загора е преминал и като при всяка грипна епидемия върви надолу.

Не удължихте грипната ваканция, както се очакваше...

Не изнежвайте децата си, за да са по-здрави, съветва лекар от Асеновград

Не изнежвайте децата си, за да им е по-силна имунната система и да се справя по-лесно при настинка и грип. Това съветва доктор Лилия Ст...

Виждам, че има паника сред населението, недоволство, че не се удължава ваканцията. Удължихме я с два дни, като видяхме, че заболяемостта е висока. Прогнозите вече сочат, че тя спада и няма необходимост да удължаваме ваканцията отново. Заболяването няма да спре на момента, ще продължи през целия сезон до март. Но оттук-нататък е важно да има добър филтър в детските заведения, в училищата да не се допускат болни деца и учители, които да заразяват другите. Важно е болните да си останат вкъщи и да не ходят на работа. Не трябва да се ходи на публични места, да се правят масови мероприятия, защото на такива места болните могат да заразят останалите. Грипът е капкова инфекция, която много бързо се разпространява.

Може ли грипът да се различи от други вирусни инфекции по някакви симптоми?

Вирусните инфекции започват по един и същи начин. Различни са продължителността и начинът им на протичане. Обикновените и ентеровирусните инфекции протичат най-много за 5 дни в зависимост какъв е вирусът е и какви мерки за лечение се вземат.

При грипа има висока температура - над 38 градуса, кашлица, хрема като вода, която буквално се излива от носа, главоболие, болки в мускулите, силна отпадналост. Когато е заразен с грипна инфекция, човек трудно може да работи и да се движи и обикновено си остава в къщи. Но има хора, които независимо от всичко тръгват на работа, което е съвсем нередно. При болки в мускулите, в гърлото, силно главоболие и много висока температура, човек трябва да посети личния си лекар. Или поне да му се обади по телефона, за да му даде лекарят препоръки какво да прави. Най-важно е да му се даде антивирусен препарат. Ако това се направи в първите три дни, симптоматиката отминава много бързо и човек оздравява за 5 - 6 дни. Ако се пропусне или се направи самолечение със симптоматични средства за температура (които се рекламират най-много), ако не е имунизиран против грип, тогава усложненията могат да бъдат много тежки. Самата грипна инфекция ще мине в зависимост от имунитета на човека, но не за 4 - 5 дни, а за 10 - 15. При остатъчни явления като хрема, много дълга влажна кашлица, е възможно вирусната инфекция да е преминала в бактериална. Тогава трябва да се помисли и за антибиотик, за да спрат симптомите.

Помагат ли имуностимулантите в борбата с грипа?

Д-р Милена Иванова от Русе съветва как да се предпазим и лекуваме от грип

Разпространението на грипната епидемия в България достигна връхната си точка в последните дни на месец януари 2019 г. Грипът е силно з...

Имунната система е различна при различните хора. Зависи дали са здрави, с хронични заболявания, бременни. Затова всеки трябва да се консултира с лекаря си дали да приема или не имуностимуланти. Могат да се приемат и по време на лечение, защото помагат за по-бързо оздравяване. При тежки инфекции колегите назначават имуностимуланти, витамини, които подсилват организма да се бори с инфекцията. Има и препарати, които се приемат преди началото на грипния сезон, за да се подготви организма да реагира на вирусни и бактериални инфекции, но те също трябва да се назначават от лекар.

Най-сигурната профилактика е противогрипната ваксина. Световната здравна организация ежегодно прави предвиждания за очакваните грипни вируси, които ще циркулират по земното кълбо. Фирмите, които произвеждат ваксини, включват тези щамове. Важно е хората да се имунизират, защото така имунната система създава имунитет към определен щам. Във ваксините те задължително са от група А и група В. Организмът се подготвя за дадени щамове от тези групи, но създаде ли се имунитет, организмът реагира и на другите щамове. Може да се разболее, но няма да стигне до усложнения и до интензивните отделения. Усложненията са пневмонии, отити, ларингити, бронхити. Всяка година има случаи на усложнения. Ако заболяването протече мълниесно, много често хората се самолекуват и, едва когато много се влошат или получат белодробна недостатъчност, отиват при личния лекар, който ги хоспитализира.

Самолечението е най-лошият вариант за грипа. Имат ли оплаквания, трябва да отидат на лекар. Защото без рецепта в аптеките не дават антибиотични и антивирусни препарати. Без рецепта се дават само такива от групата на парацетамолите. Но те са симптоматични средства и не лекуват самия вирус. Някои хора може да се излекуват, но за 15 - 20 дни, а други да попаднат в болница.

Маската предпазва ли от вируса на 100 процента?

Маската е защитно средство, което не дава възможност вирусът, който се намира в околната среда, да попадне в дихателните пътища на здравия човек. Няма значение кой ще е с маска - болен или здрав. Тя е ефективна буквално 2 часа. Като дишаме, тя се овлажнява, напоява, и бариерата на маската се принизява към 0, ако не се сменя на всеки два часа. Има ефект от нея, затова препоръчваме да се ходи с маска в лечебните заведения. Или ако болният остане в къщи, за да не зарази останалите.

Директорът на РЗИ в Смолян: Пробите със свински грип са двойно повече

Смолян е една от многото области в България, които в момента са в грипна епидемия. Какво е положението в областта - Actualno.com разгов...

Изнежват ли се децата с топлото обличане и високите температури в затворени помещения?

По-скоро можем да говорим за некалени деца. Има ли вирус, наистина е важно детето да е защитено. Важно е до каква степен имунната система е подсилена в този период. Но околната температура не влияе на вирусната инфекция. Тя зависи от контактите, колко често се проветрява помещението. Въпросът е като попадне вирусът в организма на детето или възрастния, как ще се бори с вирусната инфекция. Имунизираните пак ще се лекуват, но инфекцията ще протече по-лесно и бързо. Но има родители, които казват, че антибиотични и други препарати са много вредни за децата и ги лекуват само с чайове. Държат ги така 10 дни, след което децата вдигат много висока температура, стават усложнения след инфекцията и едва тогава се обръщат към лекарите, които се мъчат по най-различни начини да спасят детето от тежките усложнения.

Има ли нужда от повишаване на здравната култура на българина за грипа?

Здравната култура на хората е важна не само за грипа, а и за други заболявания. Има много начетени хора по отношение на здравето. Но има и хора които, точно когато трябва да се предприемат сериозни мерки, смятат, че тези мерки са ненужни и ги пренебрегват. Има много информация в интернет, но винаги казвам, че тази информация не е доказана. Всеки може да напише препоръки, но не знам дали е специалист и дали е същият, за когото се представя. Като отиваш при лекар, трябва да му имаш доверие, а не да четеш от интернет и да се самолекуваш. Това не е рецепта да сготвиш ядене, а човешки организъм. Говорим за здравето на човека и всеки трябва да се отнася много отговорно към здравето си и да вярва на реални лекари и на реални източници.

Интервю на Анжелина Велчева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю