Директорът на РЗИ в Смолян: Пробите със свински грип са двойно повече

4462
Директорът на РЗИ в Смолян: Пробите със свински грип са двойно повече
Снимка: РЗИ - Смолян

Смолян е една от многото области в България, които в момента са в грипна епидемия. Какво е положението в областта - Actualno.com разговаря с д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ в Смолян.

Д-р Кубатева, защо всяка година имаме периоди с грипна епидемия?

Това е така, защото има инфекция, която много бързо се разпространява и има висок процент на заразност. От друга страна вирусът много бързо се видоизменя и голяма част от хората обикновено са неподготвени. Нямат изграден имунитет и са податливи на инфекцията. И така всяка година, в определен период идва времето на грипа.

Има ли общо между грип и настинка?

Не. Различно е. Настинката е състояние, в което организмът е преохладен. А при грипа говорим за инфекция. Първото подпомага второто. Когато организмът е преохладен, имунната защита се намалява и това е предпоставка по-бързо да бъдем заразени с какъвто и да било вирус. Когато имаме вирус, говорим за инфекция, а когато имаме преохлаждане, говорим за настинка. Друг е въпросът, че клиниката може да има сходни черти, но етиологията (причината) е различна.

А защо, въпреки ежегодното алармиране и подробната информация, която специалистите давате, сякаш подценяваме симптомите на грипа?

Аз смятам, че все повече хора се замислят за своята профилактика и проявяват грижа, но просто има обстоятелства, при които болестта няма как на 100% да бъде избегната. Дори да сме си направили ваксината, дори да вземаме всички възможни мерки, няма гаранция, че при определени обстоятелства няма да бъдем поразени. Тоест, не можем да виним само хората. До голяма степен и обстоятелствата играят роля, за да се развие една инфекция.

Как да разберем, че самолечението не би помогнало и трябва да отидем при специалист?

Самото състояние ни подсказва. Когато симптомите са търпими, когато със симптоматично средство и чай пробваме няколко дни и нещата се разминат. Това означава, че сме се справили сами. Но ако в продължение на един-два или три дни състоянието ни се влошава, не се подобрява, трябва да потърсим лекарска помощ.

Възможно ли е да подсилим до такава степен имунитета си, че да станем неуязвими на грипни вируси?

100% гаранция няма никога! Има обстоятелства, които не са зависещи от нас. Ако попаднем в обстановка, в която има много вируси - такива, с които не сме се срещали, нямаме изградена защита, ако се преохладим и се съберат много фактори, колкото и да сме здрави, има риск да се развие инфекция. Искам да обърна внимание и на преумората, и на недоспиването. Ако в такъв момент ни завари ситуация с много болни от грип или други вирусни инфекции, лесно можем да бъдем повалени.

Доколко можем да си помогнем, ако приемаме витамини, минерали и носим маска?

Да, това са мерки, които са в наша полза. Тоест, когато сме в епидемия, трябва да сме информирани. Трябва да слушаме и четем съвети на специалисти по радио, телевизия, медии за мерките, които са добри. Оттам-нататък поне знаем, че това, което ще ни се случи, не е предизвикано от самите нас.

За децата - като ги обличат твърде много на излизане, а вкъщи ги държат на високи градуси, това не ги ли изнежва много?

Да, трябва да спазваме общите принципи за закаляване на всеки организъм, особено на детските. Изнежването и прекалените грижи също не са добри, защото се отива в другата крайност, когато организмът става по-податлив именно от прекалената грижа. В този случай е важна ролята на родителите да правят най-доброто за децата си, като не отиват в крайности. Нека ги закаляват! Това е един механизъм за предпазване не само от инфекции, а изобщо от болести.

Кои са най-тежките последствия от грипа?

На първо място обострянето на заболявания на дихателните пътища. Пневмонията е тежко усложнение. Всички други хронични заболявания, които човек има, е възможно да бъдат обострени от грипната инфекция. Много често се засяга и сърцето - като перикардит например. Менингит също - по-рядко, но тежко усложнение. Отразява се и на бъбреците. Всяко хронично заболяване след тежка инфекция, която се характеризира с много тежка интоксикация, може да бъде обострено.

Имате резултати от изпратените 11 проби, 8 от които са положителни. Пет от тях са от типа А (H1N1) 3 от типа А (H3N2). Първите не са ли свински грип?

Да. H1N1 е свински грип. Тоест, в момента имаме два вида грипни щамове, които циркулират. И два пъти повече са тези от свинския грип.

Другият какъв е?

Сингапур. Също е от тип А, но различен серотип. Това са щамове, които на базата на своите антигени образуват съответния серотип и по този начин се идентифицират самите причинители. Но като цяло грипът си е инфекция с характерна клиника. 

А (H1N1) не беше ли животозастрашаващ?

Всеки грип е животозастрашаващ. Свинският грип беше характерен с това, че поразява хората в активна възраст, както се наблюдава и при нас сега. Особено опасен е за бременните.

Смъртни случаи има ли?

До момента в Смолянска област няма регистрирани смъртни случаи.

Защо преди години, когато се заговори за свински грип, се създаде такава истерия?

Защото той се появи за първи път като инфекция и срещу нея нямаше изграден никакъв имунитет. Тогава по-голям брой хора бяха податливи и при първа среща реакцията на организма е по-тежка. В началото имаше и смъртни случаи. Сега картината е по-лека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян