Кметът на Русе: За два мандата в Русе инвестициите са над 400 млн. лева

3307
Кметът на Русе: За два мандата в Русе инвестициите са над 400 млн. лева
Снимка: Община Русе

Пламен Стоилов е кмет на Русе от 2011 г. Той е инженер по транспортно строителство от ВНВУ-Велико Търново, офицер от Българската армия, завършил е и „Икономика на индустрията“ в Стопанската академия – Свищов. Бил е командир на разузнавателен взвод, офицер в системата на МО и МВР, инспектор инженерна защита към дирекция „Гражданска защита“. Две години преди да стане кмет, Стоилов е бил областен управител на Русе.

Г-н Стоилов, предстои в Русе да се учреди „Дунавски туристически район“. Какви са очакванията Ви от дейността на тази организация?

Съгласно последните изменения в Закона за туризма знаете, че има райониране на цялата страна, а един от районите е Дунавският. Ние можем да се възползваме от помощта – финансова и институционална, на Министерството на туризма за администрирането на всички дейности, свързани с туризма. Но за да се случи това, сме длъжни да учредим тази организация. Вече проведохме първото учредително събрание. Очакванията са, че организацията ще даде стимул за развитие на туризма, по-добра връзка с отговорните за сектора институции.

Меланомът - как да го разпознаем и да се предпазим

Една бенка може да причини едно от най-страшните онкозаболявания – меланом. Болестта се появява и при незасегната кожа, излаганет...

Внесли сте в ОбС предложение за концесия на спортния комплекс „Дунав“, от какво е обусловено решението Ви?

Практиката за стадиони с перспектива в развитието им, но когато общината не е в състояние да инвестира достатъчно средства, за да се приведат в съответния вид и да отговарят на високи спортни стандарти, е да минават на такава процедура. Общината има три стадиона. Единият - "Локомотив", е отдаден преди време на концесия на "Аристон". Стадион "Дунав" беше в плачевно състояние. Има наемател, който обаче не може да си гарантира дълготрайни инвестиции, защото срокът му е 10 години. Затова преди 2 г. се взе решение за стартиране на концесия. Радвам се, че процедурата е вече на финала. Чрез нея ще се даде възможност на това спортно съоръжение в центъра на града, което е изключително удобно за спортни събития, да добие съвременен вид и да отговаря на всички спортни стандарти. Паралелно с това ние извършваме ремонт на залите до него. Двете зали ще бъдат тренировъчни за групата, която ще играе квалификации за Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Знаете, че Русе е един от градовете домакини на Световното първенство от 12 до 18 септември.

Избран е изпълнител на поръчка за ВИП-ложа и козирки на градския стадион. Той в какво състояние е в момента и предвиждате ли промяна в начина на неговото стопанисване?

Не. Ние затова правим концесия на "Дунав". „Локомотив“ е вече концесиониран. Така общината ще концентрира финансов ресурс за Градския стадион, който е представителният за Русе. Там са инвестирани до момента няколко милиона лева само от община Русе за подобряване на инфраструктура. Знаете за неуспешния ремонт, който беше извършен от фирма („Тарктур“ ЕООД – б.а.), изпълнител на проведена поръчка в Министерството на спорта. В момента с подкрепата на министър Кралев търсим вариант тази фирма да възстанови причинените щети. Останалото ние го ремонтираме със сили и средства на предприятие "Спортни имоти". Стадионът е в много добро състояние. Малко градове разполагат с такова прекрасно спортно съоръжение в центъра си. Ние сме насочили нашите усилия в подобряване на инфраструктурата около него. Що се отнася до ВИП-ложата, това е изискване от стандартите на УЕФА, ако ще се играят такива мачове. Има и изискване за Първа лига официалните лица да са с отделен вход и достъп до трибуните, без да имат контакт с останалите зрители. А що се отнася до проблемите, причинени от тази фирма, смятам тази година всичко да е ликвидирано. Имат си банкова гаранция, която предполага при неизпълнение да бъде задържана в министерството и ползвана за отстраняване на повредите. Всъщност най-големият проблем там е с осветлението. Теренът ние ще си го възстановим, а осветлението - с парите от гаранцията.

До каква степен към момента е изпълнен проектът за интегриран градски транспорт, завършен ли е първият етап?

Радев иска доставка на руски газ през Черно море с името "Български поток"

На 21 май започва двудневното посещение на българския президент Румен Радев в Русия. В понеделник (21 май) той ще се срещне с Дмитрий ...

Да. В момента сме в процес на изпълнение на втория етап. Срокът е 48 месеца. Проектът е доста мащабен, обхваща много голяма инфраструктура, част от нея концентрирана в изграждането на „Придунавски“ булевард заедно с транспортните съоръжения в кв."Родина", реконструкция на ул. "Чипровци" и новите улици. Абсолютно всички строителни дейности вървят в срок. Това, което ще постигнем - модерни градски транспортни съоръжения, които ще улеснят свързаността в града, ще бъде атракция за туристите, радост за самите русенци. Специално по бул. „Придунавски“ се използва иновативна технология за изграждане на второто трасе, а това не може да се види навсякъде. Русенци и гостите ще минават по този булевард, по тротоарите с красива визия от Речна гара до Музея на транспорта и да се наслаждават на изгледа към река Дунав. Същевременно по "Градска среда" и по Програмата за трансгранично сътрудничество реализираме два проекта - за кейовата стена и крайбрежната алея. Така, че в оставащата по договорите година и половина визията на този район ще стане коренно различна и ще отговаря на всички европейски стандарти.

Хората как приемат промените?

Хората искат в града винаги да е чисто, да няма проблеми с транспорта. Съвсем нормално е това, което се случва. Русе в момента е една голяма строителна площадка. Изпълняват се над 30 инфраструктурни обекта. Срокът на някои е до края на 2019 г., а на други, които касаят Програмата за трансгранично сътрудничество, е до края на 2021 г. На много места се работи, прашно е, мръсно е, но това са строителни обекти. Аз благодаря за търпението на русенци. С грижата на добър стопанин много стриктно следят как се работи, ежедневно подават сигнали за лошо или недотам качествено изпълнение и ние реагираме своевременно. Докато не приключим тези проекти, ще има затруднения и за движението, и за самите граждани, но в крайна сметка тази инфраструктура ще остане за десетки години напред. Аз мисля, че русенци като интелигентни хора от Града на свободния дух знаят всичко това и ни подкрепят. Това, което се случва сега, не се е случвало 40-50 години в Русе.

На каква стойност са проектите, които визирате?

Очакваме догодина реално строителство на водния цикъл - втори етап, на стойност близо 90 млн. лв. Сумарно за двата мандата се получават над 200 млн. евро. Това са над 400 млн. лева, вложени в инфраструктурата. Човек трудно може да си представи мащаба на строителството. За мен е важно казаното от президента на Австрия Вен дер Белен на срещата на президентите в Русе преди месец. Той каза, че това, което вижда в Русе, му дава отговор за смисъла на европейските структурни фондове и след като вижда как те са инвестирани в Русе, е един от най-големите привърженици на тези структурни фондове. Защото голямата промяна идва благодарение на средствата, които ние получаваме като пълноправен член на ЕС. На практика това, което сме заложили в програмата за втория ми мандат, ще бъде изпълнено и преизпълнено.

Кметът на Карнобат: Мина времето, в което работехме за медали, сега животът е твърде материален

Георги Димитров е кмет на община Карнобат от 2007 г. Преди това е бил председател на Общинския съвет. Той е със специалност „Бълг...

За втория етап проекта за интегриран градски транспорт, по-конкретно за надграждане на интелигентната транспортна система е избрана фирма „Лог-Сиберия“ ЕООД, какви основни дейности трябва да извърши тя?

Интегрираният градски транспорт е комплекс от няколко проекта. В първия етап успяхме да въведем на 100% работеща транспортна система. За съжаление имаме известни проблеми със софтуера и за момента създаваме организация за извънгаранционен ремонт и надграждане, което ще я приведе в готовност на 100%. Дейностите от втория етап касаят най-вече покриване на града с видеонаблюдение и трафика по кръстовищата. След като въведем новата транспортна система тя ще даде възможност за интелигентно управление на трафика, както е в почти всички големи европейски градове.

Интересно е как ще коментирате жалбата на МТел (ново наименование „А1“) в КЗК за тази поръчка като се има предвид, че фирмата е отстранена, защото е предложила за ръководител на проекта човек на длъжност „работник в строителството“, двама души на длъжност „продавач“ - единият да бъде „инженер компютърни системи“, а другият да е експерт по Закона за безопасни условия на труд?

Дори да сме в процедура на жалба, ние сме свикнали. За съжаление практиката в България е такава, че за някои фирми процедурите по ЗОП са шанс да получат някакви пари. Практиката на жалене е поголовна. Няма голяма обществена поръчка, която да не е минала през обжалване. Така, че ще си минем през КЗК, през ВАС и в крайна сметка дейностите ще стартират. Ние имаме достатъчно време, не сме в риск. Средно на мандат имаме по около 700 обществени поръчки общо, но анализът на процедурите показва, че звеното по ЗОП работи изключително законосъобразно, спазва всички норми и имаме изключително нисък процент загубени или върнати процедури. Мен не ме притеснява, че минаваме през всички нива на проверка. За нас е важно да е спазен стриктно законът, проектът да бъде изпълнен в пълен обем и качествено и оценката на гражданите да е, че направеното е наистина добро и има смисъл.

Конкретно тази поръчка не е коректно и не е редно аз да коментирам частна фирма, която се явява в процедура по ЗОП. Ще се въздържа от коментар. Има създадена строга организация в Община Русе с разписани вътрешни правила, които са перфектни, предвид оценките на всички проверки досега. Щом комисията е преценила и ги е отстранила, те са страна в този процес, могат да си търсят правото. На базата на досегашния ни опит случаите, в които са констатирани грешки в работата на нашите комисии, са изключително редки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю