Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

9777
Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото
Снимка: Pixabay

Днес в търговската мрежа се предлага огромно разнообразие от бои за боядисване на яйца. За боядисване на яйца в миналото са се използвали естествени материали, основно растения, които придават различни цветове на яйцата. Ако искате да боядисате яйцата, както са го правили нашите баби, трябва да изберете продукти от природата. В съда, в който варите яйцата, е добре да добавите сол, оцет и съответните растения. Колкото по-дълго оставите яйцата в приготвената течност, толкова по-наситен цвят ще получите: За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Охра

Най-популярният метод за боядисване на яйца в миналото е с люспи от лук. Вземете 2-3 шепи люспи от лук и варете в 1 л вода. Ако оставите яйцата в съда с люспите да престоят кратко време в охладената течност, ще получите златисто-жълт цвят. Ако ги оставите за по-дълго време, цветът ще стане кафеникав.

Още: Как да имаме най-шарените великденски яйца

Жълто с оранжев отенък

Настържете няколко моркова в 2 чаени чаши вода и варете около 15 минути. Прецедете отварата и добавете 2 супени лъжици бял оцет.

Към морковите може да добавите и куркума. Смесете 3 лъжици куркума на прах и 3 лъжици настърган морков. Варете 30 минути и оставете сместа да изстине, след което я прецедите. Сложете в охладената течност горещите яйца и оставете да поемат цвета за около 40 минути.

Златисто-жълто

Пригответе отвара от млади или сухи брезови листа и оставете да престои около половин час. Потопете в нея яйцата и сложете съда на котлона. След като кипне, оставете да ври още 10 минути. Ще получите яйца в златисто-жълт цвят.

Червено

Още: Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Смесете 3 чаши сок от цвекло и 1 л вода, добавете 1 лъжица бял оцет. В готовата течност варете на слаб котлон яйцата около 15 минути и оставете да изстинат в нея. Колкото по-тъмен искате да е цветът, толкова по-дълго оставете яйцата в течността.

Зелено

Залейте една връзка магданоз или ½ кг спанак с 1 л вода и варете до оцветяване на течността. След готовност отстранете от котлона и поставете в нея предварително сварените яйца. Оставете ги до получаване на желания цвят.

Синьо

Пасирайте 1 чаша замразени боровинки и към тях добавете 2 лъжици оцет и 1 лъжица сол. Залейте ги с 400 мл вода. Сварете сместа добре и добавете вече сварените яйца вътре. Оставете ги за поне 1 час.

Светлосиньо

Залейте 1 голяма червена зелка с 1 л вода. Добавете 2 лъжици оцет и половин лъжица сол. Сложете сместа на котлона и след като се оцвети достатъчно, свалете от огъня. Поставете във водата вече сварените яйца до получаване на желания цвят.

Тъмносиньо

Още: Как да си направим сами боя за яйца

Сварете яйцата в ½ л домашно червено вино, смесено с ½ л вода, 3 лъжици оцет и 1 лъжица сол.

Кафяво

Залейте наредените яйца с 1 л силно кафе или черен чай, така че течността да ги покрие напълно. Добавете 1 лъжица оцет и оставете на слаб огън за около 20 минути.

Оранжево

Разтворете 1 кафена чаша червен пипер в 1 л вода и добавете 3 лъжици сол и 1 лъжица оцет. Сварете сместа заедно със суровите яйца за около 20 минути и оставете да престоят в нея, докато придобият желания цвят.

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно