“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

13232

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: След политическата криза иде конституционна криза. Две оставки на министри – на външния и на земеделския - поиска служебният премиер Димитър Главчев само седмица след назначаване на кабинета. Президентът не е съгласен предложеният за нов външен министър да бъде политическа фигура. На всичкото отгоре опозицията иска вот на доверие за служебното правителство при всички съмнения, че това е възможно по конституция. И още: Изместиха ли скандалите в МВР и митниците случая “Нотариуса“. Разговаряме с бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, който е лидер на партия “Републиканци за България“.

Как се отразяват трусовете по политическите върхове на финансовата стабилност и на бюджета на страната. Коментира бившият заместник – министър на финансите и член на фискалния съвет макроикономистът Любомир Дацов.

Как конституционната криза ще повлияе на изборите и ще бъде ли вотът 2 в 1 честен и прозрачен. Разговаряме с Жоро Пенчев от фондация “Общество.бг“ и един от създателите на “Обединение честни избори“ (ОЧИ).

Изместиха ли скандалите в МВР и митниците случая “Нотариуса“

Можем да направим обосновано предположение, че има подобни снимки (компрометиращи вътрешния министър Калин Стоянов, бел.ред.), защото доколкото беше казано от бившия вътрешен министър Бойко Рашков, запознанството на Калин Стоянов с тези лица (обвинените в контрабанда, бел. ред.), е по-дълго, а може би и по-дълбоко. Това каза в “Отговорите“ Цветан Цветанов :

Още: Главчев върна в МВР зам.-министър, уволнен от Денков след протеста срещу БФС

“И съм убеден, че при тези комуникации и тези фамилиарничения между тези лица, сто процента има някакви подобни снимки. И тук вече се връщаме към така наречената зависимост на определени хора, които са удобни за определена позиция и колкото повече един човек е компрометиран, или е зависим, той е много по-послушен и ще изпълнява това, което някой ще му начертава да прави.“

Кой може да извади снимки на Калин Стоянов? Бойко Рашков ли?

Още: "Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

“Бойко Рашков не. Виждаме, че в момента снимките излизат от тези компетентни органи, които са иззели всички тези веществени доказателства. Както телефона, така и боравенето с галерията и снимките, които са в телефона. Те са на разположение на разследващите органи, било то вътрешна сигурност, било то прокуратурата.

И това, което предполагам, е че някои от снимките няма да получат съответната публичност, за да може тези хора под една или друга форма да се държат в някаква зависимост.“

Още - във видеоматериала.

Как се отразяват трусовете по политическите върхове на финансовата стабилност и на бюджета

Ние ще завършим годината, при равни други условия, ако се изпълни бюджетът така, както е приет, ще бъдем в условията на свръхдефицит. Което означава, че не само през 2025 г. се отлага влизането в еврозоната, но и 2026-а изглежда нереалистична, защото ако се влезе в процедура на свръхдефицит, тогава нещата коренно се променят и отиват две или три години (да влезем отново в Маастрихтските критерии, бел. ред.). Това каза в “Отговорите“ Любомир Дацов:

Още: "Политическата бъркотия може да отложи еврото в България": Западни медии следят с тревога и алармират

“Вследствие на това, че системно се правеха на хитри и надуваха макроикономическата прогноза, има огромна разлика между Брутния вътрешен продукт (БВП), който беше като прогноза и взет за основа на бюджета за тази година, и фактическото изпълнение в икономиката. Разликата е приблизително някъде от порядъка на 9-10 млрд. лв. Например за тази година БВП беше прогнозирано, че ще бъде 206 млрд. лв., вследствие на публикуваните данни от статистиката няма да бъде повече от 196-197 млрд. лв.Това е около 10 млрд. по-малко.

Още: Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Като имате предвид колко е дела на данъчните приходи в консолидираната програма, той е около 28-29% от БВП, т.е. може да се очаква, че само от това нещо в бюджета ще дойдат по-малко от 3 млрд. лв. И бюджетът, едновременно с това, беше направен така, че да няма буфери извън тези разходи, които ги имаме. Той няма макроикономически буфери, тъй като по незнайни причини бе одобрен 3% дефицит от БВП, т.е. това е граничното състояние. Макар че, чисто икономически, аз го твърдя, бюдежетът трябваше да бъде балансиран и със стимулиране на икономиката, а не стагниране.

Още - във видеоматериала.

Честен и прозрачен ли ще бъде вотът 2 в 1

Като че ли се сблъскват два процеса и си влияят един на друг – едното е недоверие в политическото пространство, другото е недоверие в изборния процес като организация. Това каза в “Отговорите“ Жоро Пенчев :

Още: Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

“С конституционните промени, които се приеха в края на миналата година, се разтърси доста сериозно институцията, дотогава призована да организира изборите, т.е. служебните кабинети. По една или друга причина, стечение на обстоятелствата или не, в момента имаме служебен кабинет, за който тегнат съмнения в пространството, че не е толкова независим. И това е един от може би поредните фактори, които ние от ОЧИ наблюдаваме в последните няколко години, итерация (повторение на процес, бел.ред.), които цялото общество наблюдава. И това се отразява на доверието на гражданите въобще в този процес.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю