Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

5608
Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден
Снимка: iStock

Тъй като Великден е подвижен празник и всяка година е на различна дата, макар да е винаги в неделя, не се случва често да е непосредствено преди Гергьовден или дори първите дни след Възкресение да съвпадат с него, както е тази година. Двоен празник обаче означава двойно повече работа в кухнята, гости и предизвикателства за бюджета. А може да си спестите двойния труд и средства, ако приготвите ястия, подходящи и традиционни и за двата празника като пълнена агнешка плешка.

Консумацията на агнешко е стара традиция и за двата светли празника, така че няма да сгрешите с избора си и с тази рецепта за пълнена агнешка плешка.

Къде по света се празнува Гергьовден?

Защо агнешкото е традиционно за Великден?

Всяка година инстинктивно посягате към агнешкото месо на щанда или планиране закупуването от производител именно на агнешко месо, но замисляли ли сте се откъде започва традицията да се сервира именно агне на Великден? Истината е, че този обичай идва от Източна и Централна Европа и пpoизxoждa oт eвpeйcĸия пpaзниĸ Πacxa и иcтopиятa нa Cтapия и Hoвия зaвeт. Именно агне, пренесено в жертва, е спасило евреите oт дeceтoтo и нaй-cтpaшнo нaĸaзaниe нa eгиптянитe – aнгeлът нa cмъpттa.

Мажела се вратата на къщата с кръвта на заколено жертвено агне като знак за вяpa в Бoжиeтo избaвлeниe, и тaĸa cмъpттa отминавала дома, на чиято врата стоял знакът. Малко са онези, които знаят тази интересна история, макар масово да се консумира у нас именно агнешко и за Великден, и за Гергьовден.

Агнето е сочено като жертвено животно и в Стария Завет. То е и животното, което поднасяме в жертва за светеца-покровител Свети Георги, поради което именно агнешкото е традиционно и за Гергьовден, който тази година съвпада с втория ден от Великден. Различни са традициите, свързани с гергьовденското агне в различните части на страната – някъде го кичат с цветя и венци, другаде му четат молитви, на трети места жертвеното агне задължително трябва да е първото, родено през годината, като общото е че трябва да е бяло и мъжко.

Различни са и рецептите, по които се приготвя – въпрос на вкус и традиции. Която и рецепта да изберете за пълнена агнешка плешка, няма да сгрешите, но препоръчваме да опитате нашето предложение, което е изключително вкусно и не е особено трудно за приготвяне, ако имате малко опит с месото.

Какво не се прави на Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка – превъзходна рецепта за празниците

Изберете малко агне, чието тегло да е около 8 кг. изчистено, тъй като големите не са толкова крехки, а и има риск да имат неприятна миризма. Дали животното е младо, както е редно, ще ви подскаже цветът му, ако не може да го видите приживе, за да прецените възрастта му – примерно купувате само една плешка от магазина. Светло розовият цвят е онзи, които трябва да изберете, тъмният сочи по-старо агне.

Агнешкото може да се съхранява месеци във фризера и 2-3 дни в хладилника, планирайте му местенце, ако го купите няколко дни преди приготвянето му за празниците. Освен агнето за пълнена агнешка плешка ще са ви необходими още следните продукти:

  • половин килограм дреболии, агнешки естествено,
  • 4 връзки зелен лук,
  • стръкове пресен чесън,
  • 150 гр. масло и още толкова олио,
  • чаша ориз,
  • подправки – сол, черен и червен пипер, магданоз, джоджен.

Пълнена агнешка плешка – начин на приготвяне

-          Първо се сваряват почистените дреболии и когато изстинат, се режат на ситно.

-          Запържват се лукът и чесънът в подходящ голям съд в олиото, добавят се оризът и дреболиите. Както знаете оризът иска вода, няма как да се свари без нея. Ние обаче ви препоръчваме вместо вода да добавите около 2 чаши и половина от бульона, в който сте варили агнешките дреболии. Така се овкусява оризът, че ще си оближете пръстите.

-          Когато оризът е готов, подправяте го и сваляте готовата плънка от котлона.

-          Агнешката плешка трябва да е измита и осолена, преди да я напълните с тази плънка.

-          Зашийте с конец, за да остане плънката в джоба на плешката, който сте направили за нея.

-          Намажете плешката с маслото, поставете я в подходяща тава и отново използвайте не вода, а бульон – около 350 мл.

-          Покрийте с фолио и печете на 180 градуса. След 3 часа ще имате изкушение за трапезата, наслада за всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

В каква вода се варят картофите и колко сол се слага?

Съставката, която прави бухтичките 2 пъти по-пухкави

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com