Венелин Шурелов за Actualno.com: Партнирайки си с технологиите, човек разширява възможностите си

35320
Венелин Шурелов за Actualno.com: Партнирайки си с технологиите, човек разширява възможностите си
Снимка: личен архив

Венелин Шурелов е роден през 1977 в София. Завършва Националната художествена академия в София. Пак там е съосновател и преподавател в програма „Дигитални изкуства”. Създател е на SubHuman Theatre, а спектаклите му търсят взаимодействието между човешкото и технологичното. Венелин ще бъде един от лекторите на Международната среща за съвременни изкуства IETM, която тази година се провежда в София между 16 и 19 октомври. Лекцията му можеш да чуеш в четвъртък, на 16-и. Actualno.com се срещна с него, за да научи повече.

Г-н Шурелов, за какво ще бъде лекцията Ви на предстоящото събитие?

Темата е Mythos и Logos. В дигиталните изкуства и изобщо в технологиите е много важна идеята за саморегулацията. Тя играе ключова роля за възможността на технологиите да притежават функционалност, която е близка до мисловния процес. Възможността на едно устройство да се саморегулира го прави една степен по-удобно за партниране. Човекът е участвал в много такива партньорства през историята си. Спрямо възможността да си партнираме с технологиите, ние разширяваме своите способности. Искам да изведа тези състояния, които могат да бъдат видени в различни митологични обозначения, но и да погледна рационалния, прагматичния подход – как са се развили исторически инструментите за това. Пример е Икар – той представлява един технологичен ъпгрейд. Добавя към себе си устройство, крила, за да достигне до това, което съзнанието подтиква в него.

Какво Ви привлича в дигиталния свят?

Тоталността. В логиката на вагнеровото разбиране за тоталност. Възможността за потапяне в едно произведение, потапяне, което е цялостно и въздейства и емоционално, и концептуално. Възможността за обратна връзка, за спонтанност и непредсказуемост. Дигиталните изкуства твърде много черпят от настоящето. Те превеждат всяка една наличност в код и този поток от информация е много гъвкав, актуален. Той дава възможност на всеки да намери своя индивидуална пътека в тялото на тази информация.

Разкажете ни малко повече за SubHuman.

SubHuman театър възникна през 2004 г. като част и следствие от дългогодишен интерес, който реализирам през своите авторски проекти. Свързан е с изследване на съвременните митове, възможността чрез тях да достигна до някакви конфигурации, които ги изразяват. Той е проект, който изследва взаимовръзката между технологиите и човека. В епицентъра винаги стои човешкото тяло в своята безпомощност и същевременно в своята готовност да подобри себе си.

Спектаклите Ви са интерактивни. Как реагира аудиторията?

Интерактивността е прекрасно средство за игрово увличане на публиката. В инженерството на технологиите е заложена тяхната масовост, което означава, че те се развиват в широки платформи. Има риск, свързан с умението да преведеш една широка платформа в тесния поток на една личност. За мен в това се състои майсторството – широките платформи да бъдат така преобразувани и всъщност преосмислени, за да може всеки да се почувства извънредно ангажиран.

Джандан Чорбаджиоглу от Amway: Имаме големи очаквания за българския пазар

Джандан Чорбаджиоглу е регионален мениджър за Европа на най-голямата в света компания за директни продажби – Amway. Продуктите на...

Кой е спектакълът, с който се гордеете най-много?

Man ex Machina – един от последните проекти. Предстaвляваше киберлекция, в която има протагонист, разказващ за различни нива на едно пътуване и преминаване на различни нива на срещи. Срещи, които определят тематично хода на посланията, върху които той размишлява. Теми свързани с кибернетика, социално и генно инженерство, протезиране и като цяло за прекрачените граници между човек, природа и технологии.

Има ли изобщо граница между технологиите и изкуството?

Технологиите са свързани с изкуството и с начина на изразяване. В дълги периоди от време технологичните средства са били от един конкретен вид. Като че ли нашето време, което ни предлага различни инструменти, задава и многообразието на жанрове, посоки, стилове. Технологиите станаха твърде съществена част от начина на живеене. Те са вече свързани със социалната среда. Връзката между технологии, социална среда и начините на изразяване е по-силна от всякога.

Ще дойде ли момент, в който няма да можем да си представим изкуството без технологиите?

Димитър Костанцалиев: Публиката се забавлява, когато и изпълнителят го прави

Димитър Костанцалиев е композитор и диригент. Роден е през 1962 г. в Горна Оряховица. Завършва „Музикална педагогика“ в Пло...

Начинът на функциониране на креативния процес се саморегулира. Винаги се движи от състояние на еуфория към състояние на скептицизъм. И все пак има различни тенденции, различни индивидуалности, които оставят своя отпечатък. Когато започне да доминира една форма на изразяване, се появява друга, която да балансира. Не вярвам, че ще се стигне до крайно изчистване на начините на изразяване, защото това значи, че ще се изчисти и начинът на възприятие на публиката. А такова хомогенизиране се случва в тоталитарна среда, за каквато не виждам признаци да се налага глобално.

Къде намирате повече вдъхновение – в дигиталния или в реалния свят?

Моята тема е свързана точно с това, с движението между факт и фикция. Същественото за тези, които искат да се изразят чрез технологиите, е свързано с усвояването на един нов език. Това води до жанрово лимитиране, определеност. Неминуемо е средствата да имат отражение върху посланията, които изпращаш и вдъхновенията, които получаваш.

Защо ще е полезно хората да дойдат да Ви чуят в четвъртък?

Рядко се случват дискусии с подобна тематика. Темата е много актуална и важна. Ние сме маргинални спрямо процесите при новите технологии, тяхното производство и възможността за генериране на технологични центрове. По-скоро сме консуматори, които реагират със закъснение. Или реагираме като отражения на процеси, които са се случили другаде. Мотивацията, нагонът за утвърждаване би трябвало да ни активира повече да търсим своето място в тази проблематика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю