Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

25107
Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол
Снимка: iStock

Вода със сол - твърди се, че тази напитка съдейства за изхвърляне на токсините и пречистване на тялото, съобщава изданието Eatingwell, позовавайки се на спортния диетолог д-р Ейми Гудсън. Той решава да изпробва тази идея върху себе си и добавя щипка сол към чаша вода в продължение на 30 дни, като през това време наблюдава дали ще настъпят някакви промени в тялото му.

„Не усетих никаква разлика“, коментира експертът резултата от експеримента си.

Вода със сол - как влияе на тялото

„Както почти всяко друго странно здравословно твърдение, което четете в социалните медии, това твърдение, че солената вода ще повиши нивата ви на хидратация, всъщност не направи нищо за мен“, каза той. Журналистът добави, че не е изпитал нито едно от удивителните овлажняващи ползи.

За какво се използва водата от накиснати орехи?

Той каза, че идеята, че солената вода подобрява хидратацията, идва от науката за попълване на електролитите, които балансират количеството вода и нивата на pH в тялото. Факт е обаче, че в нормалния ход на живота обикновеният човек не се нуждае от допълнителни електролити от хранителни вещества като натрий.

„Ако тренирате повече от 90 минути или прекарвате часове на жега, допълнителните електролити може да ви помогнат. Но в тези случаи ще ви е необходима повече от щипка сол“, каза спортният диетолог Ейми Гудсън.

Тя отбелязва, че щипка сол във вода няма да е достатъчна за попълване на електролитите при спортисти, занимаващи се с продължителни или интензивни упражнения. Гудсън каза, че може да се нуждаят от спортни напитки или специални електролитни добавки, а не просто леко подсолена вода.

Освен това подсолената вода не премахва токсините от тялото. Въпреки че обикновената вода помага на черния дроб да премахне токсините, подсолената вода с лимон не влияе по никакъв начин на този процес.

Освен това експертът отбелязва, че чрез консумацията на солена вода тялото единствено си набавя повече натрий в тялото. Д-р Хума Чаудри отбелязва, че повечето хора получават достатъчно натрий от храната, така че добавянето на щипка сол към водата може да не е необходимо в ежедневието.

„Освен това, пиенето на вода ще помогне за премахване на излишния натрий от тялото, така че добавянето на натрий към водата няма смисъл“, казва специалистът. 

"Ако пиете достатъчно вода и консумирате натрий в диетата си, нямате нужда от допълнителна сол във водата. Няма нужда да пиете солена вода", споделя експертът.

"Трапезната сол е вещество, което съдържа 40% натрий и 60% хлорид. Има норма за употребата на сол, ако се придържате към нея, тогава тази подправка няма да навреди на тялото. Идеалното количество сол на ден според Американската сърдечна асоциация е 1500 милиграма. Според редица изследвания прекомерната консумация на сол провокира различни здравословни проблеми", споделя експертът. 

Учени: Правете това с водата, за да премахнете микропластмасата от нея

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com