По какво се познава истинското приятелство?

3680
По какво се познава истинското приятелство?
Снимка: iStock

Фалшът и лицемерието, царуването на изгодата и търсенето на полза във всички ситуации и отношения не пожалиха и най-човешката потребност от приятелство и взаимност. Истинското приятелство стана по-ценно от платина, по-рядко от бяла врана, по-мистично от самодивите.

Откриете ли го, съхранете го, пазете го сплетни и интриги, от външна намеса, от загуба и опорочаване. Но как да го познаете истинското приятелство в свят на фалшиви ценности, фалшиви герои и фалшив морал? Наблюдавайте за знаците, които ще ви подскажат, че това, което споделяте с някого, е истинско приятелство.

Истинското приятелство е като виното – става по-ценно с годините, както напитката на боговете увеличава стойността си, отлежавайки. Изпитано, преодоляло проблеми, трудности, разстояния и различия, то е онази ценност, която всъщност няма цена и която не можем да купим, ако е истинска. Истинското приятелство е… семейство без кръвна връзка, дом без сграда, обич без условия. То не признава време, граници, пречки и винаги е там – за вас и до вас.

7 типа приятели, които трябва да имате в живота си

Истинското приятелство – как да го познаем?

Колкото повече успехи постигате в живота си, колкото повече власт и възможности имате, колкото по-известни сте, толкова повече истински врагове и фалшиви приятели ще имате. И ако сред всички тези ласкатели и фалшиви лица откриете истинското приятелство като лъч светлина, пробиващ си път през мъглата на лицемерието, е важно да го разпознаете и съхраните.

1.       Истинските приятели не само се радват на успехите ви, те ви помагат да ги постигаш. Ласкателят ще коментира постът ви в социалните мрежи, на който държите диплома, златен медал, нов договор за работа, билет за мечтано пътешествие, истинският приятел ще знае за успеха ви от първо лице, защото ще е бил до вас по пътя към него, помогнал ви е да го постигнете.

2.       Истинският приятел е до вас и в щастливите ви моменти и искрено се радва, фалшивият се появява с още по-фалшива загриженост, когато претърпите провал или животът ви направи неочакван завой, за да разбере какво се случва от първо лице и да се увери, че напразно ви е завиждал, защото ето – и на вас се случват нещастия и неприятни неща.

3.       Истинският приятел не се страхува да бъде себе си, не играе и ролите са му чужди, когато сте заедно. Фалшивият често може да бъде сравнен с треторазреден актьор, като играта буквално крещи, че всичко това е просто евтин театър.

4.       Не се страхувате да бъдете себе си пред истинския приятел. Сякаш инстинктивно сте усетили, че това е той и че не се налага да се усмихвате, когато душата ви плаче, или да сдържате бурния смях.

5.       Допълвате се взаимно, а не сте еднакви. Приятелството е взаимност, не еднаквост. Светът цени индивидуалността. А с истинското приятелство съхранявате своята, макар да вървите с някого ръка за ръка и в трънливия път на живота, и в най-красивите чудеса, които ви поднася съдбата.

6.       Истинското приятелство е било в живота ви много преди да станете богати/успели/известни. И ще бъде  там и след като вече сте, както и ако отново решите да бъдете просто обикновен човек. То не зависи нито от средства, нито от камери, защото се случва там, където живее само любовта – в сърцата.

7.       Истинското приятелство не изисква, не налага, не търси  отплата, не обвинява. То се раздава искрено. И се радва на всеки миг, прекаран заедно.

Как деликатно да кажем на приятел, че не се държи добре?

8.       Истинското приятелство е свързано с общи спомени, които да разказвате, когато среброто посипе косите ви с годините.

9.       Истинският приятел празнува живота с вас и плаче, когато сълзите ви се търкулват по бузите.

10.   Истинският приятел влага време, старание в отношенията и винаги намира време за вас, въпреки че графикът е натоварен.

11.   Истинският приятел ви връща в правия път, ако кривнете, и се грижи за вас по този начин, спестявайки ви много главоболия и разочарования.

12.   Истинският приятел е откровен до болка. Той единствен ще има смелост да посочи грешките ви, да ви критикува, да ви каже, когато грешите, да не ви даде да облечете онази дреха, която ви състарява,  и да сключите брак с онзи човек, който не е за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Сервизи за хранене: Превърнете красиво подредената си маса в акцент на интериора

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com