Владислав Дечев, SGI: Всеки завършен, а още повече реализиран проект, е научен урок

4422
Владислав Дечев, SGI: Всеки завършен, а още повече реализиран проект, е научен урок
Снимка: SGI

Тази година българска компания е сред носителите на престижното международно признание German Design Award, което се присъжда за новаторски принос в немския и международния дизайн.

SGI Bulgaria, която тази година празнува 10-годишен юбилей, се нарежда сред най-добрите компании в света на дизайна с мащабния градоустройствен план на новия комплекс Garitage Park.

Това е причината Actualno.com да потърси с г-н Владислав Дечев, едно от лицата на SGI, на разговор за компанията и градоустройството!

Г-н Дечев, вече почти 10 години сте част от SGI. Кои са най-мащабните проекти, в които сте участвали като професионалист и като част от SGI?

Конкретни примери има много. Всеки проект, голям или малък, е едно предизвикателство. Всеки завършен, а още повече реализиран проект, е научен урок и ако сме имали късмет – само няколко бели косъма на главата. Наистина през годините сме имали редица обекти, клиенти, които ако след дългия път на инвестиционния проект, все още ни споменават с добро, значи сме си свършили добре работата.

Компанията празнува 10-годишен юбилей тази година – какъв е вашият принос в последното десетилетие и какъв бихте искал да бъде в следващото?

Действително SGI става на 10 години, а определено не се усещат като толкова. За последното десетилетие като екип се развихме по десет (от 5 до 50 души), а като опит и научени уроци – многократно. Строителният бранш е един от малкото, които пряко оставят следа – в живота на обитателите, в средата, в която се развива, дори в историята. Той маркира прогреса, технологиите и разбиранията на човек в дадения период от време. Предизвикателството пред всички нас, част от този бранш, е да успяваме да се развиваме, да предлагаме все по-добър продукт на нашите клиенти, а в глобален план да изместваме границите на комфорта си и да развиваме архитектурата във времето, не само в следващото десетилетие, а и за напред.

Що е то устойчиво строителство и как се развива в България? Кои са реализираните добри примери у нас?

Устойчивото строителство и дизайн в някаква степен присъстват в България от няколко десетилетия. Истинският осмислен продукт обаче и реалните ползи от него са все още недооценени и за съжаление не толкова популярни. Все още сертифицирането на сгради и проекти по някоя от световно признатите системи е по-скоро маркетингова стратегия отколкото друго. Въпреки това устойчивост в България има. В синтезиран вид, това се изразява във всеки проектантски и строителен процес, който води до повишаване на комфорта на обитаване, а в същото време води до оптимизации на експлоатационни разходи за крайния потребител. Стандартите в това отношение се завишават прогресивно. Самото сертифициране на сгради все още има нужда от популяризиране, но практически, потребителите имат изисквания, а браншът – реагира.

Каква е тенденцията в България по отношение на големите градоустройствени проекти? Има ли нещо, което да можем да отличим навсякъде в страната?

С повишаване на доходите, във време на подем, обикновено идват и определени по-високи изисквания към средата на обитаване. Както знаем в София, а и не само, трайно-дефиниран е продукта "затворен комплекс от жилищни сгради". В общия случай това дава допълнителна стойност свързана със сигурност, удобства и спокойствие, които са по-трудно контролируеми в по-традиционната форма на обитаване – апартаментния блок например. Именно "затворения комплекс" е продуктът, който най-често дефинира големите градоустройствени проекти. Тенденциите за комбиниране на жилищни с търговски и офисни функции пък позволяват на създалата се затворена среда да бъде утилизирана и използвана целодневно, което и в чисто търговски план има повече смисъл.

Мода и необходимост често не са едно и също. От какви градоустройствени проекти се нуждае спешно България според Вас?

Често по нашите географски ширини се предпочита започване на чисто, а старото бива пренебрегвано и неглижирано. Това важи с пълна сила по отношение на градоустройствените проекти, особено тези от "затворен тип". България има нужда от мерки за модернизиране и благоустрояване на съществуващите застроени площи. От вдигане на стандарта на техните обитатели, а от там и на жителите на съответния град. Няма причина България и Швейцария да имат различна градска среда и дори висока, тази летва може да бъде прескочена. Разбира се, това изисква време, промяна на индивидуалните човешки разбирания и не на последно място – търговски смисъл и причина.

Един от големите проблеми в София вече е трафикът. Какво бихте направили като градоустройство, за да се поотпуши малко той?

Трафикът и паркирането са проблем във всички по-големи градове в света. Редица са мерките, които могат да се предприемат за решаването на този казус: подобряване и развитие на градската инфраструктура и улична мрежа, развитие на обществения градски транспорт, ограничаване на трафик и паркиране в централна градска част, завишаване на нормативните изисквания за минимален брой необходими паркоместа за нови инвестиционни проекти, пакетиране на места за паркиране ведно с основната жилищна или обществена единица при продажби на нови недвижими имоти и т.н. Най-важното обаче отново е свързано с начина ни на мислене и желанието да работим заедно за подобряване на средата ни на обитаване.

Вече от няколко години високото строителство специално в София предизвиква широк обществен отзвук. Какво е вашето мнение – трябва ли да има специални регулации, специални места, където да се строят сгради над определена височина?

Високото строителство реално е обект на много обществени дебати и негодувание. Често обаче гражданската нагласа е по-скоро автоматизирано-негативна и необоснована. В България, чисто в технически и инвестиционен план, високите сгради са по-скъпи, по-неефективни, а и много по-трудни за вместване в закостенелите градоустройствени правилници. Тези сгради са преди всичко въпрос на престиж, а не на необходимост. Разбира се, стига пазарът да го изисква, няма причина тези инвестиционни намерения да бъдат автоматично парирани. В исторически и световен план, високите сгради обикновено се превръщат в репери и в символи на града си, създават работни места на относително ограничена теренна площ, което пък освобождава пространство около себе си за паркова среда и озеленяване. А що се отнася за гледката ни към Витоша – често забравяме, че и обикновената 5 етажна сграда може да засенчи двуетажна къща.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю