Бъчварова си замълча на официален въпрос откъде дойдоха парите за купуване на гласове

8748
Бъчварова си замълча на официален въпрос откъде дойдоха парите за купуване на гласове
Снимка: БГНЕС

Има ли резултати в изясняването на произхода на парите, с които се организираха купуване на гласове и на изборни измами като цяло? На този въпрос на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова отговори, че процесите на купуване на гласове от всички политически партии не могат да бъдат изкоренени и трябвало да има и законодателни инициативи. Тя го стори, въпреки уточнението от депутата Георги Божинов, който попита и дали става въпрос за пари от престъпна дейност или от партийни субсидии. На това уточнение вътрешният министър изобщо не отговори.

В своя отчет Бъчварова каза, че са проверени 4500 сигнала. Образувани са 170 досъдебни производства, 127 са срещу политическите права на гражданите. По данни на прокуратурата като обвиняеми са привлечени общо 15 лица. Шестима души са с отложени присъди за след три години, две лица са пробация. Отделно са предупредени почти 3000 души с протоколи от МВР. Като цяло Бъчварова оцени резултатите като незадоволителни, но все пак по-добри от предишните избори.

БСП иска преправянето на изборни протоколи да се наказва с 8 години затвор

Искаме да се направи допълнение към чл. 308 ал. 2 от НК, свързано с подправяне на официални документи и да се запише, че подправянето н...

Когато няма значими резултати, правозащитните органи или в съвкупност са негодни, или са в тежки зависимости, каза Божинов. Той цитира и исторически спомен от Френската революция – вместо бюлетината, дойде гилотината. Дано в България това не се случи, но затова законът трябва да се спазва, подчерта депутатът.

Същевременно Бъчварова обясни, че в Сливенско е имало повече жандармерия на втория тур от изборите, защото имало най-много сигнали за изборни нарушения - 172 общо. В Сливен спечели Стефан Радев, кандидат на ГЕРБ, който обаче до лятото е бил член на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com