ЦИК оцени колко точно струва две денонощия висене в "Арена Армеец"

6166
ЦИК оцени колко точно струва две денонощия висене в "Арена Армеец"
Снимка: БГНЕС

След като още в пика на хаоса в зала „Арена Армеец” в София Централната избирателна комисия (ЦИК) обеща да даде допълнително пари на членовете на всички секционни избирателни комисии в София, които трябваше да се отчетат с протоколите от местния вот и националния референдум пред Областната избирателна комисия-София, вече е ясно и какво точно е обезщетението.

Съгласно решението на ЦИК, обявено късно снощи, обезщетението ще е 60 лева. Припомняме, че на член на СИК се полагат 80 лева за работата в изборния ден, а председател на СИК взема 120 лева. Към тези пари, заради безумното двудневно изживяване в „Арена Армеец”, на участниците в софийските СИК-ове ще бъдат дадени по още 60 лева.

Манолова: Няма съвършен закон, не е съвършен и Изборният кодекс

Няма закон, който да е съвършен, не е съвършен и Изборният кодекс. Няма проблем дефектите, които той е показал да бъдат поправени. Това...

Решението на ЦИК може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Върховния административен съд (ВАС), но трябва да се има предвид, че то е оповестено на официалния сайт на комисията в 21:59 на 28 октомври.

Иначе заради фиаското в "Арена Армеец" вече има жалба в българската прокуратура от 119 членове на софийски СИК-ове - за незаконно задържане. Припомняме, че хората не бяха пускани да излязат, преди да предадат изрядно протоколите от местния вот и националния референдум. Това обаче не пречи да излизат стотици примери в мрежата за липсващи гласове и преференции - поне според подаващите сигнали, които изразяват учудване защо в тяхна секция има например 0 преференции за даден кандидат, когато самите те са гласували с преференция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com