Откъс от "Какъв е смисълът?" от Микаел Дален

986
Откъс от "Какъв е смисълът?" от Микаел Дален
Снимка: Издателство "Сиела"

На български език в превод на Веселина Седларска (ИК „Сиела“) излиза книгата Микаел Дален – „Какъв е смисълът?“. 

УВОД

ТОВА Е малка книга за може би най-важния въпрос. Тя е резултат от мои и чужди изследвания и съдържа всичко, което знам със сигурност за това какво може да накара човек да почувства живота си смислен. А то – очевидно и лесно доказуемо – не е много. Защото, въпреки че хората от векове размишляват върху смисъла на живота, проучвания по този въпрос се провеждат едва в последните години.

Още: 13 съвета за повече смисъл в живота

Може би живеем във време, в което имаме нужда от повече знание по въпроса. Да придобиеш чувство за смисъл в живота – не, тази книга не е предназначена за това. Но ако нещата, които съм научил, могат и на вас поне малко да помогнат, ще бъда щастлив. Например когато загубите посоката и се лутате. Когато се оглеждате за нещо повече. Или дори само за това да откриете, че подобно нещо не се случва единствено на вас, защото и аз се чувствам изгубен, лутам се, търся. Тогава тази книга ще изпълни предназначението си.

Надявам се и че ще ви ощастливи с някои от моите чудати истории. И че ще стане причина да говорите за живота, за своя живот с някого. Да споделяте и да откриете заедно с друг удивителния живот, който имаме.

КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ?

ЗНАЕТЕ ЛИ КАКЪВ е смисълът на живота?

Още: Чийзкейкът на Веганна (РЕЦЕПТА)

Може би това е глупав въпрос. В края на краищата той е бил преобразяван и изопачаван през вековете от различни религии, философии, биологията и космологията, но все още не е получил категоричен отговор.

Може би смисълът на живота е да се служи на Бог, да се попадне в рая, да се постигне нирвана, цялостност или каквато и да е финалната дестинация, където получаваме крайното просветление или се освобождаваме от всяко страдание? До известна степен зависи от това дали отправяте въпроса към исляма, юдаизма, християнството, будизма, или хиндуизма. Или може би смисълът на живота е да стигнем до най-високото ниво на познание – както предполага Платон, да вършим върховното добро – както вярва Аристотел, да устоим – каквото е универсалното разрешение на житейските въпроси според стоиците, или някой от останалите отговори, давани от различните завършващи с „-изъм“ течения на гръцките философи? От друга страна, философът от Просвещението Имануел Кант би казал, че смисълът на живота е да се изпълни моралния дълг, философът от XIX в. Фридрих Ницше казва, че всъщност животът няма никакъв смисъл. Вероятно има толкова отговори, колкото са философите (и на този въпрос трудно може да се намери отговор: колко са философите в историята на света?).

Най-известният биолог в света Чарлз Дарвин твърди, че смисълът на живота е да оцелееш (този аргумент малко прилича на кръг, в който едната половина доказва другата половина), докато вторият по известност биолог в света Ричард Докинс вярва, че смисълът на живота е да се възпроизведеш (или по-конкретно: да направиш копие на гените си). Ако главите ви все още не се въртят, пробвайте да попитате биолози какво съставлява животът (дефиниция все още отсъства, ако мога да го формулирам така).

Физиците стигнаха до извода, че ние просто имаме твърде малко доказателства дори за правенето на интелигентни догадки – човешките същества са наоколо само от – доколкото знаем – 0,04 процента от 14-милиардната история на Космоса и на една-единствена планета (ако включим първата амеба, това число нараства до няколко десетки от процента), или 0,0000006 процента от всички планети в нашата галактика.

Още: Десерти без чувство за вина - 70 "Любими бохо десерти" от звездата на Masterchef Веганна

През 2020 година изследователи от университета „Корнел“ публикуваха научна статия, в която се казва, че всъщност може да има общо 26 цивилизации в различни части на нашата галактика, но това предстои да стане ясно. Техният обезкуражаващ извод е, че човечеството вероятно ще отмре, преди да може да установи контакт с която и да е от тях (така шансовете да научим дали те са намерили смисъла на съществуването, трябва да се считат за безплодни). Eто защо Стивън Хокинг заключава, че целта на живота е да изучава Вселената, докато Айнщайн твърди, че значението на живота е илюзия, но потребна илюзия. Може би твърдението на Айнщайн подчертава защо този въпрос ни съпровожда през всички времена: защото не знаем отговора, но имаме нужда да вярваме, че отговор съществува.

Може би затова фразата „смисъл на живота“ е отбелязала милиарди търсения в Гугъл (което я поставя статистически в началото на списъка с търсени фрази, не много далеч от най-търсената „прогноза за времето“). Като говорим за времето, проверих собствената си хипотеза и установих, че търсенето на смисъла на живота в интернет е по-често през най-тъмните и най-студените месеци в годината (с изключение на празници като Коледа и Нова година). Това е времето, когато за много хора животът натежава. (Открих и в моето проучване на щастието: средното ниво на щастие е най-ниско през зимата, по-специално през февруари, който е най-студеният и болестотворен месец на годината. Това ме доведе до мисълта да съпоставя търсенията за смисъла на живота с търсене на лечение и резултатите повториха същата схема.) По същия начин направих съпоставка и установих, че търсенето на „смисъла на живота“ расте с нарастването на търсенията на „икономика“. (С изключение на „професори по икономика“, хората прибягват до темата икономика, когато има нещо, което ги безпокои.) По същия начин стоят нещата и с „безработица“ и „развод“.

Навсякъде по света хората размишляват върху смисъла на живота, независимо дали живеят в Австралия, Швеция, Азърбайджан, или Зимбабве. Над 60 процента споделят, че го правят често или понякога, в проучване, направено преди около година сред 100 000 души от 80 различни страни.

Какъвто и да е смисълът на живота, изглежда, че всички имаме нужда от него. За да се облягаме понякога на него, може би най-много когато животът е труден или направи неочакван завой. Като че ли сега се нуждаем повече от всякога при цялата наводняваща ни информация и с нарастване на трудността да различаваме истината от „истината“. Всички избори, които правим, и всички различни житейски пътеки, между които избираме, както и глобалната пандемия, която затвори почти целия свят, ни карат да осъзнаваме, че нищо не може да бъде възприемано като даденост. Когато зададох въпроса „Какъв е смисълът на живота?“ на 1000 шведи по време на ковид пандемията, 38 процента от тях казаха, че са започнали да мислят повече за смисъла на живота, и повече от половината бяха убедени, че този въпрос е станал по-важен.

Още: Откъс от "Как да бъдеш щастлив" от Ариан Шерин и Дейвид Конрад

Любопитно е, че има много малко изследвания и почти няма проучвания на това какъв е смисълът на живота. Философите, както видяхме, винаги са се опитвали да се преборят с този въпрос, а като че ли той е неуловим за науката. Но той може да бъде формулиран по друг начин.

Позволете ми да ви попитам нещо ново: чувствате ли, че вашият живот има смисъл?

"Как да бъдеш щастлив" е най-забавният наръчник, който ще прочетете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 6. „Ако си мислиш, че от теб нищо не зависи, оставяш всичко да зависи от лошите.“

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com