Откъс от "Рецепти за щастие от Лидия Ковачева и д-р Емилова", Стилиян Иванов

47187
Откъс от "Рецепти за щастие от Лидия Ковачева и д-р Емилова", Стилиян Иванов
Снимка: издателство "Апостроф"

Началото

 

Гладът с лечебна цел е известен от хилядолетия. За това говорят съчиненията на древни автори от Египет, Вавилон, Индия, Китай, Тибет, Персия, Гърция и Рим. Питагор, Сократ и Платон споменават за гладуването с цел оздравяване. Хипократ признавал гладуването за най-доброто средство за освобождаване от ненужните и отровни вещества в организма. Авицена препоръчвал от три до пет дни въздържание от храна по време на боледуване.

„Рецепти за щастие от Лидия Ковачева и д-р Емилова“, събрани в книга

В началото на лятото издателство „Апостроф“ публикува книгата „Рецепти за щастие от Лидия Ковачева и д-р Емилова&ldqu...

Съветите на всички световни учители по здравословен живот през вековете, сред които Димков, Ковачева и Емилова, са да наблягаме на суровите зеленчуци, плодове и ядки, на меда и варивата: леща, грах, боб, елда, просо, киноа, ориз и картофи. А ако ще ядем яйца и млечни продукти, трябва да проверим при какви условия са отглеждани животните, чиито продукти ползваме. И не забравяйте, че както е казал Петър Дънов: „Храната, приета с благодарност, ни лекува“.

Говорейки за храната като начин на живот, няма как да не спомена масовото лицемерничене, наречено „постене“. Смисълът на постите е да пречистят не толкова тялото, колкото ума и душата. В този ред на мисли смятам, че е глупаво и излишно да постим „богоугодно“ само през някакви периоди в годината, а през останалото време, видите ли, да ядем, да говорим и да вършим каквото си щем. Съвременните пости са се превърнали за някои в индулгенция за лакомията им – физическа и духовна. Така че – не! Целогодишно внимавайте какво ядете, какво мислите и какво правите!

Тъй като в предишната моя книга разказах за срещата ми с идеите на лечителя Петър Димков и работата ми по филма за него, тук искам да споделя за пътя ми в системата на Лидия Ковачева чрез думите и практиката на нейната най-изявена ученичка – д-р Людмила Емилова.

В клиниката ѝ отидох през януари 2005 г. по здравословни причини – бяха ми предписали хапчета, които лекарят каза, че ще трябва да пия до края на живота си. И там не гладувах, а бях на плодова диета, съчетана с билкови чайове. Нещо, което не е ясно за много хора и досега. Да наричаш Центъра за здравословен живот на д-р Емилова, която доразвива започнатото от Лидия Ковачева, „дебелариум“, е далеч по-погрешно, отколкото да наречеш болниците и лекарските кабинети „бизнес центрове, печелещи милиони на гърба на болните“.

Клиниката на д-р Емилова е много повече от здравно заведение. Тук, по подобие на древните школи, човек променя не само начина си на хранене, но и светогледа си.

Пътят на душата през зодиака

Пътят на душата в дванайсетте зодиакални знака се свързва с различни стъпки от еволюцията на душата, които ни дават различни уроци. Поз...

Приликата между една традиционна болница и този център е, че и на двете места работят специалисти, които са преминали обучение по съвременна медицина, но всичко останало е различно – на първо място, подходът към пациента. Пациентите, веднъж посетили този център, остават приятели и ревностни поддръжници на системата на Лидия Ковачева.

Още с пристъпването на прага, научавайки, че се занимавам с документалистика, много от пациентите на Центъра пожелаха да споделят „чудото“ на своето изцеление. Случаите, които ще разкажа в книгата, са повече от сензационни – излекувани от множестве на склероза, туморни образувания, сърдечно-съдови заболявания, диабет, наднормено и поднормено тегло...

В следващите страници своите любопитни истории от света на полезното хранене ще разкажат Нешка Робева, Глория, Тони Димитрова, Славка Калчева, Къци Вапцаров, Мая Нешкова, Юри Ангелов, Марта Вачкова и др.

А колкото до лечебния ефект от гладуването... В наши дни методът е изключително популярен в целия свят, но само петдесет лекари на планетата притежават официално признати права за прилагането му. Един от тези международно признати специалисти е българката Людмила Емилова.

Откъс от "Рецепти за щастие от Лидия Ковачева и д-р Емилова" на Стилиян Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com