Джошуа Бел: Щастлив съм, че отново идвам в България

13205
Джошуа Бел: Щастлив съм, че отново идвам в България

Виртуозът ще изсвири в София една от любимите си творби - Концерта за цигулка в сол минор от Макс Брух

„Щастлив съм, че отново идвам в България“, сподели неотдавна прочутият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел. Той пристига у нас тази седмица за участие в шестнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Събитието е на 13 май, от 20:00 ч. в зала 1 на НДК.

В Деня на Победата най-великата група на Русия ЛЮБЭ обяви грандиозен концерт в Арена Армеец

В Деня на победата 9 май, най-големите звезди на руската музика ЛЮБЭ, обявиха, че ще изнесат “THE BEST OF” концерт в София ...

„Първата ми среща с българската публика (през 2013 г.) беше незабравима“, споделя виртуозът. „Почувствах се добре дошъл и нямам търпение да се върна отново“, допълва той. Джошуа Бел ще свири отново с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази, с когото са приятели отдавна. Цигуларят се изказа с въодушевление за работата си с Оркестъра на Класик ФМ радио: „След концерта прекарахме известно време с оркестъра, опознах още музикантите. Те са прекрасни! Беше толкова приятно – и съм сигурен, че така ще бъде и при новата ни среща“, казва още Джошуа Бел.

На концерта в петък музикантът ще изпълни пред софийската публика една от любимите си творби за цигулка и оркестър – Концерт №1 в сол минор от немския композитор Макс Брух. Той е сред първите големи произведения, които Джошуа свири още на 11-годишна възраст. „Това е една от творбите, в които се влюбих в момента, когато взех решение да стана цигулар“, споделя Бел. „Тази творба е вълнуваща, красива, страстна – в нея има всичко – и публиката всеки път реагира много емоционално, когато я чуе“, разказа цигуларят. Програмата се допълва от прекрасната миниатюра Meditation (Размишление) из операта „Таис“ от Жул Масне и две изцяло оркестрови творби – Симфония №40 от Моцарт и увертюрата „Сън в лятна нощ“ от Менделсон.

Изпълнителят ще свири за българските си почитатели на своя уникален инструмент – цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г.

Дни след концерта си в „Европейски музикален фестивал“ Джошуа Бел ще получи едно от най-престижните музикални отличия в САЩ – наградата „Душкин“, учредена от Музикалния институт в Чикаго. Призът ще бъде връчен на тържествена церемония, която ще се проведе на 25 май в Чикаго. Предишни носители на тази награда са изявените музиканти Андре Превен, Пласидо Доминго, Рикардо Мути, Исак Щерн, Сър Дьорд Солти, Ланг Ланг, Йо-Йо Ма и др.

HAPPY HOUR на билетите за MEGADETH в София!

Само в понеделник, 18 април, феновете на метъл величията MEGADETH, които все още на са си закупили билети за голямото събитие, могат да...

Билети за концерта на Джошуа Бел могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и на Ticketsbg. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р България.

Джошуа Бел покорява всички световни сцени със своя уникален талант. Роден в Блумингтън (Индиана), той започва да се занимава с музика едва на 4 години, след като майка му открива неговия талант. На 14-годишна възраст Джошуа Бел дебютира като солист с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Той учи музика в Jacobs School of Music на Университета на Индиана и през 1989 г. се дипломира там като артист-изпълнител. Джошуа Бел свири за първи път на 17 години в престижната зала „Карнеги хол“ със Симфоничния оркестър на Сейнт Луис. От този момент нататък той развива активна международна кариера като солист на най-добрите оркестри и диригенти по света. Цигуларят има ексклузивен договор с компанията Sony Classical. Издава първия си албум още на 18-годишна възраст за Decca, а до момента е реализирал повече от 40 компактдиска, сред тях и известният саундтрак към филма „Червената цигулка“, отличен с престижната награда „Ейвъри Фишер“.

Бел стана особено популярен с прочутия експеримент в метрото: на 12 януари 2007 г. той свири като уличен музикант на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи 6 се спират да послушат, а само един го разпознава. Два дни преди това, Джошуа свири пред препълнена концертна зала в Бостън, където средната цена на билета е била 100 долара.

През 2011 г. Джошуа Бел става музикален директор на прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields в Лондон (гостувал в „Европейски музикален фестивал“ през 2015 г.) Без да е женен, Джошуа Бел е щастлив баща на три момчета, две от които – близнаци. Именитият цигулар често свири в училището на своите деца пред техните съученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com