Машина на времето: Руско знаме пред българска община

16741
Машина на времето: Руско знаме пред българска община
Снимка: iStock

Кметът на Дупница Първан Дангов развял руското знаме пред общината редом с българското и европейското. В същото време на площада звучал съветският марш "Вставай, страна огромная". Още: Напрежение в Дупница: Кмет и кандидат-депутат си правиха напук заради руското знаме

И това ако не е машина на времето, здраве му речи.

Господин кметът просто е сбъднал мечтата на заклетите путинофили, за които 9 май си остава по-важен и от националния празник. Празникът е двоен и не е престъпление който иска, да си го чества и по двата начина. Да се отбележи датата обаче е едно, а да се издига знаме на агресор пред българска институция - съвсем друго. Още: Путин: Няма да позволим никой да ни заплашва (ВИДЕА)

Кога и как се развяват на наша територия чужди знамена, би трябвало да знае всеки средноинтелигентен българин. Особено пък ако е и кмет. Самият Дангов е потвърдил пред БТА, че не вижда нищо лошо в направеното и че е получил обаждане от Държавна агенция "Национална сигурност" знамето да бъде свалено.

Трябва ли да се намесва ДАНС, както се е случило, за да се опазва националното ни достойнство? И не е ли редно кметът да бъде санкциониран за прекомерното си усърдие да се хареса на Путин? И има ли решение на общинския съвет или кметът еднолично решава кога кой флаг да издигне?

Руският национален символ на два пъти е бил свален от Николай Табаков, общински съветник от "Демократична България" и кандидат за депутат в предстоящите избори. Той не е от хората, за които 9 май е повод да веят руско знаме. Вторият път дори го изхвърлил в кофа за боклук, за да не бъде издигнато на пилона отново.

На мястото е дошла и полиция. От МВР-Кюстендил пък са съобщили, че има подаден сигнал, по който се работи, а за случая е уведомена прокуратурата. Още: След скандал с кмета: Волейболен клуб се мести в друг град

Случката би била просто забавен епизод, ако не съдържаше мощно политическо послание. Огромна част от българския народ, дори от русофилските среди, престанаха да симпатизират на Русия след нападението над Украйна.

Варварската война, в която гинат невинни жертви, включително населяващи Украйна руснаци, отврати много хора от Путин, дори израслите със съветски маршове.

Страната ни е член на Европейския съюз и като такава не може да толерира прояви, противоречащи на официалната му позиция. Самата Русия съвсем официално обяви България за неприятелска държава. Кое не му е ясно на г-н Дангов? Напъните му да се хареса на Москва са комични - за нея той е враг.

Да, иска му се машината на времето да е реална. Но ако беше, нещата щяха да са други. Например, заплатата му нямаше да е 7200 лева, а 200. Но пък съветските маршове щяха да звучат от сутрин до вечер.

Автор: Евелина Гечева

п.п. от главния редактор Ивайло Ачев - Ако г-н кметът толкова иска да е другар кмет - чемодан, вокзал и на Изток. Само че едно е да се пъчиш в относително свободна страна, друго е там, в Могучая. Ще замине директно за фронта, за "благото" на Путин - и шансът да се опознае с някой украински дрон ще е по-голям, отколкото СССР да се завърне!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Български прогнози се сбъдват: Стотици милиони, за да няма съд за лекарства с риск от рак

Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват

Божков с ва банк: Шах с пешката срещу ББ-ДП с протестен вот

Паркирането по "Патриарха" - скоро и двуетажно

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com