Перник е застрашен от хуманитарна криза, спешно вземат мерки

4023
Перник е застрашен от хуманитарна криза, спешно вземат мерки
Снимка: Pixabay

„Вчера след встъпването ми в длъжност поисках информация от управителя на ВиК за това защо се стигна до нуждата от воден режим в Перник. За съжаление, не получих такава". Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров след среща с управителя на ВиК-Перник, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Искането ми беше насочено към това да разберем, как се управляват водните обеми на язовир „Студена”, как се управлява водното дружество и защо, когато е светнала червената лампа, не са предприети мерки. Намерих обаче информация от МОСВ, които са имали данни още в началото на годината, че влизаме в суха година”.

Кметът на Перник върна предложението за воден режим

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим, според който перничани ще ...

Според градоначалника кризата, която е пред перничани, изисква да се търсят най-добрите варианти и алтернативи за водния режим. Владимиров добави, че са начертани няколко точки, по които трябва да се търси съдействие от Министерски съвет.

„Благодаря на премиера, който ми се обади след заседанието на Министерски съвет. Той е взел присърце проблема, който стои пред перничани и е разпоредил на министрите да имат много добър синхрон и координация с местната администрация”, обяви Станислав Владимиров. Той обяви още, че ще бъдат искани средства, които в спешен порядък да бъдат отпуснати от МОСВ за ремонт на пречиствателната станция, защото това ще намали загубите на питейна вода.

„Нямаме друг вариант, освен да минем през воден режим, защото Перник може да изпадне пред хуманитарна криза. Колкото по-бързо влезем в такъв режим, колкото и да е болезнено това за всички нас, толкова по-бързо ще успеем да излезем от тази криза и имаме шанс да избегнем по-голяма катастрофа”, категоричен бе Станислав Владимиров.

Кметът на Перник обясни, че язовир „Долна Диканя” може да бъде временна алтернатива. „Имам уверение на специалисти, че в рамките на месец-месец и половина, ако качеството на водата позволява, той да бъде вързан с водопровода и чрез помпена станция водата да бъде пращана в пречиствателната станция в "Студена".

Заради водния режим Перник ще остане и без парно от 18 ноември

От 18 ноември в Перник и околните села въвеждат режим на водата. Вода ще има само в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ...

Разбрахме се с ръководството на ВиК и всички водохващания и варианти във Витоша да бъдат отново проверени и насочени към язовир „Студена”, а за някои от кварталите на Перник може да бъде намерена алтернатива. Вариантът, около който се обединихме, е 8 сутринта водата да се спира, в 20.00 ч. да се пуска. Това не е окончателен вариант. Ще видим какъв е разходът от язовира и спрямо него можем да се съберем отново”, обясни Станислав Владимиров. Той добави, че ще се търси и помощ от други ВиК дружества за допълнителни аварийни екипи, които да помагат с ремонтите в периода, в който няма да има вода, защото безбройните аварии на територията на общината са огромен проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com