X
 
 

Природозащитници и рибари "погребаха" Струма и язовир "Пчелина" (ВИДЕО)

1870 0
photo of Природозащитници и рибари "погребаха" Струма и язовир "Пчелина" (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви мерки за това. Така организаторът на днешния протест пред РИОСВ-Перник Марио Антонов презентира събитието. Антонов е лицето на Централната рибно-опазваща организация.

Антонов е категоричен, че той и негови приятели-доброволци са установили, че в язовир "Пчелина" е измряла 2 тона риба, а държавните институции всъщност и това не са направили. Той е уверен, че причината е замърсяване с промишлени води. Антонов показа и две изследвания – от лаборатория от Казанлък и от Финландия, които показват наличие на множество тежки метали, включително алуминий, арсен, бор, волфрам, живак, манган, никел.

"Реката продължава да тече черна, кафява, сива - всичкото това се влива в язовир "Пчелина" и може да стигнем до втора екокатастрофа", предупреди Антонов пред Actualno.com. И добави, че не може да посочи виновните фирми, защото той и приятелите му са граждани, не разследващи органи. Дошла на протеста жена обаче показа пред камерата на Actualno.com снимки как се хвърлят боклуци, включително с контейнери (във видеозаписа горе, след 16:10 минута)! А отговорът на институциите е - запишете номерата на превозните средства, които го правят ...

Не мога да се съглася с тези твърдения (бел. ред. - на Марио Антонов). Проверени са 12 предприятия, санкционирани са 6. На всички сигнали е реагирано своевременно, коментира Анелия Дренска от РИОСВ-Перник. По думите ѝ пред Нова телевизия е правена проверка в акредитирана лаборатория, която установила по-топла вода, което понижило нивото на кислород в Пчелина т.е. – битово-фекално замърсяване, не промишлено.

"Всяка намеса в язовира ще влоши състоянието – затова всяко зарибяване трябва да бъде съгласувано", каза още Дренска специално за състоянието на "Пчелина".

Река "Струма" почерня, Нено Димов говори за "лош екологичен потенциал" (ВИДЕО)

Язовир "Пчелина" е оценен с лош екологичен потенциал, съгласно действащия план за управление на речните басейни. Това каза министърът ...

Същевременно Светослав Токов от ИАРА беше категоричен, че е присъствал на всички зарибявания и те били с необходимите документи. Той смята и, че оправданията на екоминистъра Нено Димов, на РИОСВ и Басейнова дирекция за природни причини са несъстоятелни.

Марио Антонов пък настоя, че язовирът не е направен като утайник, както твърди Дренска. "Искам госпожата да ми покаже един закон, според който река Струма е отпаден канал", каза той. "Казах, че язовирът е строен като утайник през 1975 година – може да се провери и в доклада на БАН", отвърна тя. "Това, че институциите сте го превърнали в утайник, не значи, че е такъв", заяви Антонов. Той се оплака и, че всъщност работата със санкциите не е ден за ден - ако днес замърсяваш, акт, ако утре пак го правиш - нов акт.

За финал Марио Антонов предупреди, че ако държавата не вземе мерки за спиране на замърсяването на река Струма и на язовир "Пчелина", ще има нов протест, този път в София. Ще подадем и сигнал до ЕК, уточни Антонов.

СНИМКИ от събитието вижте в ТАЗИ ГАЛЕРИЯ!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители