Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

3545
Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП
Снимка: БГНЕС

2,5% от БВП за отбрана ще е достатъчно да се стабилизира кадрово армията, трябват ни разходи в хората. Това каза пред журналисти днес служебният министър на отбраната ген. Атанас Запрянов, предаде БГНЕС.

Още: Колко струва модернизирането на армията ни до 2032 г.

В празничния ден Запрянов подчерта, че трудът на военнослужещите към готовността им да защитават Родината заслужава нужното уважение. „На този празничен ден трябва да отдадем нужното уважение към труда на военнослужещите, към тяхната безупречна служба, към готовността им да защитават Родината. И в момента има хора, които изпълняват бойно дежурство, осигуряват въздушния и морския суверенитет на държавата, има български военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии и операции зад граница“, каза той след Водосвета на бойните знамена и знамената светини, с който беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Още: Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини беше отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. В ритуала участваха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителни блокове на въоръжените сили. В края на тържествения ритуал висш пилотаж демонстрираха екипажите на МиГ-29 от 3-та авиобаза, които прелетяха над площад „Александър Невски“.

Още: Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

В отговор на журналистически въпроси след тържествения ритуал министър Запрянов благодари на парламентарно представените партии за решението, което взеха за увеличаване на заплатите на военнослужещите. Той отбеляза, че очаква бюджетът за отбрана да нарасне на 2,5% от БВП, каквито са направените препоръки в приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2032. „Бюджетът за отбрана ще расте и аз считам, че бюджетът от 2,5 % от БВП за отбрана ще бъде достатъчен, за да се стабилизира кадрово армията, защото капиталовите разходи вече са определени и сега ни трябват инвестиции за хората“, посочи министърът на отбраната. 

Още: Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на всеки генерал, адмирал, офицер, сержант, старшина, войник, матрос и цивилен служител в Българската армия за професионализма, отговорността и дисциплината им. „Българската армия е гарант за сигурността на страната ни. Работим усилено за укрепването и усилването на отбранителните си способности и за осигуряването на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО самостоятелно и в съюзен мащаб“, заяви пред представители на медиите началникът на отбраната.

Още: Военният министър: Мислим за освежаването и подмладяването на запаса (ВИДЕО)

„Надявам се, че сме узрели като общество, че инвестициите в отбраната осигуряват бъдещето на България“, подчерта адмирал Ефтимов. Той бе категоричен, че инвестициите във въоръжение и техника, инфраструктура и за хората в отбраната трябва да вървят паралелно, за да могат тези, които са избрали военната професия, да намерят своето достойно личностно и професионално развитие.

Още: Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Денят на храбростта и празникът на Българската армия беше отбелязан с празнични концерти на представителните военни оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизони София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово и Велико Търново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Служебното правителство иска да ползва държавна банка за купуване на гласове: ПП-ДБ с позиция

Политолози очакват осем партии да влязат в новия парламент

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com