Бойко Борисов е доволен от изпълнението на приходите, няма да уволнява

5504
Бойко Борисов е доволен от изпълнението на приходите, няма да уволнява
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че директорите на приходните агенции ще запазят постовете си. 

В края на последния работен ден за 2015 година, Министерството на финансите отчете 2,854 млрд. лева ръст на приходите спрямо края на 2014 година. Този ръст се дължи основно на увеличените постъпления от данъци - с близо 1,9 млрд. лв., както и увеличените приходи от акцизи - с 0,5 млрд. лв. Това написа днес в профила си във Facebook министър-председателят, цитирайки сметките на финансовото ведомство за тази година.

Борисов: Манипулация е, че чрез ДПС има спор за отношенията ни с Турция и Русия

За мен това са абсолютни внушения, че има спор, чрез ДПС, за взаимоотношенията с Русия и Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов пре...

"Тези резултати надвишават значително параметрите на задачата, която поставих в началото на годината на директорите на приходните агенции, затова, както бях обещал, те ще запазят постовете си", каза Борисов.

Припомняме, че вчера Министерството на финансите обяви предварителните данни и оценки за приходите и помощите по консолидирана фискална програма (КФП) за 2015 г. Те се очаква да бъдат в размер на 32,3 млрд. лв., като спрямо 2014 г. се отбелязва ръст от 9,7%. Отнесени към брутния вътрешен продукт приходите по консолидираната фискална програма нарастват от 35,2% от БВП за 2014 г. на 37,5% от БВП за 2015 г., което представлява увеличение с 2,3 процентни пункта. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 2 096,6 млн. лв. и 757,7 млн. лева.

В частта на приходите по националния бюджет най-значително се увеличават постъпленията от данъци (с близо 1,9 млрд. лв.), като ръст се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски. Косвените данъци нарастват с близо 1 млрд. лева спрямо същия период на предходната година, като само приходите от акцизи нарастват с около 0,5 млрд. лева (12 на сто). Значителен ръст се отчита и при приходите от социални и здравноосигурителни вноски, корпоративните данъци и други, съобщиха от финансовото ведомство.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2015 г. на база на оперативни данни и оценки са в размер на 34, 6 млрд. лв, което е близо до годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 32,5 млрд. лева.

От Русия говорят за Борисов като "съучастник" в спирането на "Южен поток"

Като „съучастник” в засега нерадностната съдба на „Южен поток” беше определен българският премиер Бойко Борисов...

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към края на 2015 г. от централния бюджет, възлиза на 946,4 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС, Решение на Съвета 2007/436/ЕО, Евратом относно системата на собствените ресурси на Европейските общности и Регламент на Съвета № 1150/2000, изменен с Регламент № 2018/2004, Регламент № 105/2009 и Регламент № 1377/2014, за прилагане на Решение 2007/436/ЕО.

По предварителни данни и оценки се очаква дефицитът по консолидираната фискална програма на касова основа за 2015 г. да възлезе на около 2 287 млн. лв. или 2,66% от прогнозния БВП. За сравнение, за предходната година бе отчетен дефицит по КФП в размер на 3 072,9 млн. лв. (3,7% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1 процентен пункт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика