Борисов призна: Грешката за слабия резултат на ГЕРБ е моя

4945
Борисов призна: Грешката за слабия резултат на ГЕРБ е моя
Снимка: БГНЕС

Грешката за президентските избори е изцяло моя. За първи път не се поддадох на популизма и търсих най-подходящия човек - най-знаещия, а не най-харизматичния или най-рейтинговия. Това каза в интервю за bTV премиерът Бойко Борисов.

Той допълни, че ще си поеме отговорността за това си решение.

Според него другата грешка е била, че за президентските избори и референдума се е гласувало едновременно, което е довело до висока избирателна активност. Борисов повтори, че Цачева е по-подготвената за президент от Радев. Той прие, че неуспехът на Цачева е и наказателен вот срещу правителството на ГЕРБ.

ТАСС посочи предизборните грешки на Борисов

В подробен обзорен материал, посветен на първия тур на президентските избори в България, руската информационна агенция ТАСС посочва няк...

„Първо да започнем с референдума. Аз не исках да харча пари за два избора. Не само, че допуснахме референдума, но и го направихме в дните за избор на президент – сиреч, когато цялата държава иска да гласува. Второ, затворихме Орлов мост заради концерта му. И това разрешихме. За мен беше важно какво ще каже народът“, заяви Борисов.

Той подчерта, че винаги се е съобразявал с мнението на хората. „Би било груба грешка сега ЦИК за 13 000 или 15 000 гласа да броят бюлетини и да се захващат за буквата. Ще подкрепим и трите неща, защото аз също гласувах за референдума“, подчерта Борисов.

Борисов смята, че въпросите в референдума са популистки, но ГЕРБ ще работи те да влязат в законодателството. "Щом се отдаваме на популизма - добре. След като 3,5 млн го искат, аз по-умен ли съм от 3,5 млн.? Щом хората го искат, ще стане", обобщи премиерът.

„Аз съм направил партията си без нито един лев субсидии“, каза той и декларира: „От днес нататък партия ГЕРБ ще работи субсидията да бъде 1 лев на глас. След като 3,5 милиона българи искат да е така – глас народен, глас Божи“, заяви Борисов. Той призова Слави Трифонов да слезе от сцената, да си направи партия и да започне да носи управленска отговорност.

Борисов обеща да дава оставка, но не сега, защото ГЕРБ имали най-силния резултат

От политическите партии ГЕРБ се представи най-добре. Всички останали бяха скрити зад коалиции, инициативни комитет. Нека видим какви са...

Премиерът добави, че снощи до късно се карал на доста от кметовете и на дейците от ГЕРБ, които се опитвали по места да плашат избирателите какво ще се случи, ако ГЕРБ не спечели изборите. „Старахме се много, старахме се истински“, заяви премиерът.

Борисов заяви, че не е изненадан от победата на Доналд Тръмп, особено след британския Brexit. Той обаче изрази опасения заради заканата на Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за борба с климатичните промени.

„Само едно ще кажа, след наводненията у нас – непризнаването на Парижкото споразумение ще задълбочи климатичните промени в света“, предупреди премиерът. „Всички в Европа държат това споразумение са се спазва, но едно се говори по предизборните кампании, а друго се прави след това“, добави той, коментирайки обещанията на Тръмп.

В отговор на въпрос, той уточни, че ако на изборите в неделя Цачева не спечели и правителството подаде оставка, единственото, за което ще му бъде мъчно е, "ако си объркаме държавата". Според него кандидатът на левицата ген. Радев поема ангажименти, за които няма правомощия. "Нека видим резултата в неделя, мисля, че той ще е друг", добави Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика