Добрев за позицията ни по "Газпром": Служебното правителство се движи в правилна посока

942
Добрев за позицията ни по "Газпром": Служебното правителство се движи в правилна посока
Снимка: БГНЕС

Сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени. Това каза народният представител от ГЕРБ и министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев в изявление в Министерски съвет след среща между премиера Огнян Герджиков, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и екипите им във връзка с българската позиция по преговорите на ЕК с „Газпром”, предаде „Фокус“.

Разговорът беше конструктивен и мога съвсем отговорно да заявя, че служебното правителство се движи в правилна посока. Повече подробности по позицията на България ще чуете в изслушването в парламента. Срокът 4 май не е краен срок. Тъй като ни липсва достатъчно информация дружествата от групата на БЕХ са дали уточняващи въпроси, за да сме сигурни, че ще вземе най-правилните решения“, посочи Добрев. По отношение на оптималния резултат за България той отбеляза, че в тази процедура не става въпрос за нови преговори с „Газпром“. „Става въпрос за позиция на ЕК по делото с „Газпром“. Тоест ние сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на един по-късен етап“, уточни Добрев.

Павлов предложи дебат в НС за позицията ни за "Газпром"

Държавните дружества са готови със своето становище. По отношение на ангажиментите на "Газпром" има доста неясноти, по отношение на пре...

„По отношение на либерализацията на пазара в България, „Булгаргаз“ в никакъв случай не е монопол. Само през втората половина на миналата година и от началото на тази има стотици сделки на частни компании, към които няма никакви изисквания според българското законодателство. Не е необходимо дори да са лицензирани. Има стотици такива сключени сделки от различни търговци на газ в България“, допълни още той.

Политическият говорител на „Нова република Трайчо Трайков отбеляза от своя страна, че най-важно е темата да бъде максимално публична. „Това вече се случва, особено и с решението, което беше взето за дебат в парламента. Това ще даде възможност и на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си по българската позиция, която трябва да защити три стратегически цели. Едната е свързана с цените, втората със свободата и гъвкавостта на пазара и третото с мястото на България като центъра на транзитни потоци. Останалото е политическа воля и умение за защита на нашите позиции, но от там тръгваме и до голяма степен се покриват мненията на всички, които участвахме“, посочи той.

Във връзка в възможността за договаряне на цените с „Газпром“ служебният министър Николай Павлов разясни, че, за да се стигне до договаряне на нова цена, трябва да се извърви пътя от предоставяне на коментари, разглеждането и приемането им от ЕК, правнообвързване с „Газпром“ и след това в 10 седмичен срок заинтересованите страни ще започнат преговори с „Газпром“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика