ГЕРБ ще консултират с "Воля" предстоящи законодателни промени

1167
ГЕРБ ще консултират с "Воля" предстоящи законодателни промени
Снимка: БГНЕС

Действията на "Воля", които ту напускат парламента, ту се връщат в пленарна зала и хем застрашават, хем крепят кворума, според Цветан Цветанов не бива да се тълкуват като извиване на ръце, а по-скоро като отговорност.

"Това, че всеки отстоява своите принципи по никакъв начин не трябва да го тълкуваме като извиване на ръце. Към настоящия момент от парламентарната група на "Воля" се държат изключително отговорно", заяви той и добави, че е убеден, че "те никога няма да бъдат тези, които да тласнат страната към хаос и да не дадат възможност да се изпълнят основни приоритети, не малка част от които се припокриват с техните ангажименти към техните избиратели като доходи, образование, здравеопазване".

Марешки внесе в НС искане за спиране на проектите за въоръжаване на българската армия

Заместник-председателят на парламента и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки внесе в деловодството на Народното събрание искане за сп...

Цветанов обяви, че за сряда е планирана поисканата вчера от "Воля" среща с ГЕРБ за изпълнението на управленската програма и анонсира, че ще бъдат обявени и други законодателни промени, които предстоят да бъдат направени. Той подчерта, че ГЕРБ ще се нуждае от подкрепата на "Воля" и изрази надежда, че и БСП, ако дойдат на работа и влезнат в пленарна зала, биха подкрепили "тези добри предложения, защото те са само в интерес на обществото".

По думите на Цветанов „Воля“ имат своите изисквания дали всички тези приоритети, които предстои да изпълни правителството ще могат да бъдат действително реализирани. „Те искат да получат допълнителна гаранция, тъй като са партия, която не участва в управлението на страната, но като партия, която има своите отговорности към избирателите те държат да са наясно с приоритетите за оставащите две години и каква е тяхната активност в тази посока, за да гласуваме приоритетно определени закони, които могат да имат пряко отношение към реализирането и по-бързите резултати, които трябва да се усетят от обществото“, обясни още председателят на парламентарната група на ГЕРБ. „Това са неща, свързани с образование, здравеопазване, доходите на хората и смятам, че в тази посока като направим срещата в сряда ще стигнем до съответните решения“, добави Цветанов.

Припомняме, след като вчера "Воля" обявиха, че възнамеряват и те да напускат парламента, днес сутринта парламентът не успя да събере необходимия кворум. Беше дадена 10-минутна отсрочка и при повторния опит за събиране на необходимия брой от 121 депутати за да започне пленарния ден, народни избранници от "Воля" влезнаха в залата и с регистрацията си осигуриха кворума.

Обяснението на Цветанов е, че заради проведения преди пленарното заседание извънреден председателски съвет депутатите от "Воля" не успели навреме да влезнат в залата. "Може би колегите от "Воля" е трябвало да направят съответните разговори с техния председател, който днес не е тук и затова може би имаха техническа невъзможност в началото на регистрацията да упражнят правото си за регистриране и започване на пленарния ден", коментира той. "И ние имахме двама колеги, които закъсняха - бяха на вратата, но регистрацията вече беше преустановена. Затова се получи това леко недоразумение. Но не смятам, че това е било тенденциозно или умишлено. Просто след приключване на председателски съвет, който е извънреден, всяка от парламентарните групи се нуждае от време за запознаване на своите колеги какви решения са взети", добави Цветанов.

Марешки за заплахата "Воля" да напусне НС: Ние не сме политически комарджии

"Не сме си дали срок за излизането от парламента, защото не сме говорили с ГЕРБ. Очаквам да има политически разговори. Ние не сме полит...

Помолен да уточни с кои от исканията на Веселин Марешки няма да съгласи - примерно за спиране на програмата за закупуване на нови изтребители, Цветанов бе категоричен: "Ние компромис няма да направим с отстъпки по евроатлантически ангажименти, поемани от предишни правителства, предишни парламенти. Ние сме чули мнението на представителите на "Воля", ние се съобразяваме с различното мнение, но няма да направим отстъпка и това няма да бъде повод, според мен, който да може да се третира като извиване на ръце или някакви ангажименти".

Цветанов изрази надежда, че разговорите между България и САЩ за изтребителите F-16, които вече текат ще доведат през лятото до конкретни резултати и решения, които да бъдат предложени на българския парламент за окончателно финализиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика