Хр. Иванов няма да се изненада от компромис за явното гласуване във ВСС

3116
Хр. Иванов няма да се изненада от компромис за явното гласуване във ВСС
Снимка: БГНЕС

Постигането на компромис за явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) между първото и второто четене на конституционните промени няма да е изненада. Това коментира пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов, говорейки за измененията в Конституцията, приети на първо четене от Народното събрание тази седмица.

Иванов обаче подчерта, че няма промяна, която да даде мълниеносен резултат.

Цацаров очаква предложение за явен вот във ВСС и каза, че не е против

Предложение за явен вот ще има – аз не съм противник на явния вот, ама не съм противник от моя гледна точка. Нямам никакви притес...

За явното гласуване в кадровия орган на съдебната система вчера се обяви главният прокурор Сотир Цацаров. "Предложение за явен вот ще има – аз не съм противник на явния вот, ама не съм противник от моя гледна точка. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кой гласувам "за" и за кой гласувам "против", заяви вчера главният прокурор.

Явното гласуване от членовете на Висшия съдебен съвет отпадна от проекта за промени в Конституцията, които бяха гласувани вчера от Народното събрание и събраха гласовете на 184 депутата.

По думите на Христо Иванов не е време за черни сценарии по повод на промените в Конституцията. "Мина важен етап, но има още много работа", посочи той.

"Чакаме Венецианската комисия да даде своето становище. Сесията ще бъде на 23 октомври. Тогава ще се приеме това становище. Но те поеха ангажимент в по-ранен срок да имат неофициално становище", каза още правосъдният министър. "Надявам се, че докато стигнем до второ четене, ще видим осъзнаване, че трябва политическата класа да вземе решение как ще изглеждат нещата", заяви Иванов.

160 сигурни и 180 пожелателни гласа "за" промените в Конституцията

Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това коментира днес премиерът Бойко Борисов преди началото на пленарното ...

По думите му в подобен процес трябва да се чуят най-различни реплики, за да върви колата напред. "Всичко клони към жълтата част на спектъра в новините, такъв е медийният пейзаж. Смятам да проведа консултации с политическите сили, за да видим мисленето в каква посока се насочва. Имаше индикации за допълване на конституционния пакет, от друга страна, има съпротива срещу разширяването на този пакет", заяви Христо Иванов.

"Сега е добър момент докладът да констатира една важна стъпка напред, макар и и по един доста дълъг път", посочи министърът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика