Какво причинява безплодието при мъжете

18267
Какво причинява безплодието при мъжете

Замърсените вода, храна и въздух с така наречените фталати – една от ключовите съставки на повечето пластмаси, влошава подвижността на сперматозоидите и води до развитието на безплодие при мъжете, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Environment International, пише РИА Новости.

"Има и други изследвания, които също свидетелстват в полза на съществуването на връзка между качеството на спермата и продуктите от разпада на фталатите в организма, но има и такива публикации, чиито автори не са намерили подобна връзка. Освен това тези вещества се разпадат в организма няколко дни след попадането им в тялото и мъжете за момента не бива да се вълнуват особено", отбелязва Джонатан Акселсън (Jonatan Axelsson) от университета на Лунд (Швеция).

Сперматозоидите предават "ген на реда"

Руски учени от института по цитология и генетика към РАН са изучили пространствената организация на генома на зрели сперматозоиди на ми...

Акселсън и колегите му стигнали до този извод, като наблюдавали здравето и качеството на спермата на триста млади мъже на възраст от 18 до 20 години, съгласили се да вземат участие в изследването.

Както обясняват биолозите, фталатите се използват широко при производството на различни меки пластмаси, включително тапети, ламиниран паркет, килими, средства за полиране на нокти и много други неща, с които хората постоянно контактуват. Днес учените смятат, че фталатите и особено диетилхексилфталат (DEHP) – едно от най-разпространените вещества от този клас – може да са канцерогенни.

Измервайки количеството продукти от разпада на DEHP и други фталати в анализите на доброволците, учените открили, че концентрацията на тези вещества е била пряко свързана с подвижността на сперматозоидите.

Например при младите шведи, които най-малко контактували с фталати, около 57% от половите клетки били подвижни. От друга страна, при техните връстници, често подлагани на действието на DEHP, броят на активните клетки бил значително по-малък – около 46%.

Мобилните телефони увреждат сперматозоидите

Анализът на десетки различни изследвания  показа, че електромагнитното излъчване на мобилните телефони действително може да понижи...

Както обяснява Акселсън, подобно снижаване в подвижността на сперматозоидите трябва да води към снижаване на вероятността да се зачене дете – както показват изследванията от последните две години, вероятността от настъпването на бременност линейно зависи от активността на сперматозоидите.

По такъв начин замърсяването на околната среда с фталати може да е причината за развитието на безплодие при много мъже, живеещи в екологично замърсени райони, но това тепърва предстои да се провери, заключават учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com