Христо Грозев след обвиненията от Русия: Снимахме документален филм, руските служби бяха подведени от доброволци

8106
Христо Грозев след обвиненията от Русия: Снимахме документален филм, руските служби бяха подведени от доброволци
Снимка: Getty Images

Не военното разузнаване на Украйна или западни служби, а бивши украински разузнавачи са участвали в оперативната игра, която руската Федерална служба за безопасност смята, че е водила срещу службите на Киев. В шпионската история бе замесено и името на българския журналист и анализатор от Belingcat Христо Грозев, който разказа подробности за случая в серия от съобщения в Twitter.

Христо Грозев: Руските олигарси вече знаят, че Путин е по-слаб и търсят съюзници сред силоваците

Още през 2018 г. се появи информация, че поне двама австрийски агенти може да са работили за руското разузнаване. Независимият разследв...

"Днес ФСБ обяви, че са "осуетили заговор на украинските разузнавателни служби"“ за примамване на руски военни пилоти да се предадат на Украйна със своите самолети в замяна на милиони щатски долари в плащания. Използвайки традиционна комбинация от фалшиви "доказателства" и свободно интерпретирани факти, ФСБ обвини лично и мен в съпричастност към заговора за отвличане на самолет. Това, което е вярно обаче, е, че бях замесен в тази по-луда от роман история за тройни агенти, фалшиви паспорти и фалшиви приятелки – като режисьор на документални филми. Да, описвахме една от най-откачените контра-контра-разузнавателни операции на всички времена", пише Христо Грозев.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

"Докато днес Русия представя това като преврат за нейното контраразузнаване, всъщност операцията беше сериозна грешка на ФСБ, разкривайки неволно самоличността на десетки офицери от контраразузнаването, техните методи на работа и техните хора под прикритие. Спомняте ли си операцията "Ужилването на "Вагнер" в Беларус? Е, когато Русия нахлу в Украйна, някои от украинските оперативни агенти, които организираха тази акция, решиха да го повторят: този път като примамиха военните пилоти на Русия да се предадат", пише още журналистът.

Той припомня, че през април Украйна прие "закон за насърчаване на предаването на оръжия" и именно този закон е послужил на украински оперативни служители като основа за операцията им. Преди време Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, разказа, че руски танкист се е предал заедно с танка си и е получил 10 000 долара награда от украинските власти, а сега се бие във военната част "Свобода за Русия".

Журналист: България изнася за Украйна разглобени на части боеприпаси

Има транспорт от България на значителни количества части от муниции към Украйна през трета страна. Това стана изключително очевидно сле...

"Няколко руски военни пилоти бяха потърсени и дори изпратиха видеоклипове за „доказателство за достъп“ от вътрешността на техните самолети, като във всеки случай имаше отделен номер, написан на ръка на парчета хартия. Някои от кадрите от вътрешността на самолетите бяха доста подробни и поучителни. Имайте предвид, че сега ФСБ представя тези видеоклипове като "контролирани течове", като в същото време замъглява вътрешността на пилотската кабина по телевизията", пише той.

"Преговорите" между украинските вербовчици и пилотите, които заснехме, започнаха според очакванията, но тонът им се промени бързо, предполагайки, че пилотите вече не говорят от свое име, а са били "обучени" – вероятно от военен контрагент на ФСБ“, разказва още Христо Грозев като привежда конкретни примери за уликите, които са го насочили към истината, че първоначалната операция по примамването е приключила и се е превърнала в двойна "оперативна игра", в която и двете страни се опитват да извлекат максимална информация от другата, като същевременно ги захранват с максимална дезинформация.

"Украинците започнаха да подават на "пилотите" – агенти на ФСБ, фалшиви карти на техните противовъздушни разполагания, както и дезинформация за оперативните писти. В същото време пилотите изпратиха (вероятно също толкова фалшиви) свои собствени карти за подход и спускане. Ние продължихме да снимаме. Тази странна игра на взаимна измама приключи, когато ФСБ разбра, че никой няма да се появи на нито една от предложените срещи, осъзнавайки, че са излъгани. И украинците разбраха, че вероятно няма да получат и истински пилот. Въпреки неочаквания край (засега), все още планираме да завършим този луд филм", категоричен е Христо Грозев.

Разследващ журналист: Имам съмнение, че Путин ще използва химическо оръжие

"Ако руският президент Владимир Путин не превземе стратегическите градове в Украйна, имам съмнение, че той ще използва химическо оръжие...

Той уточнява, че украинската операция не е проект нито на СБУ, нито на ГУР. "Тя беше организирана от бивши оперативни служители, с които се запознахме при разследването на "Вагнер". Така че всички руски изявления от днес - твърдейки, че това е операция на украинското военно разузнаване "с подкрепата на НАТО" са абсолютни глупости. На практика целият разузнавателен състав на ФСБ се бори със зъби и нокти срещу доброволци. И това не се случва за пръв път", уточнява журналистът. Според него този конфликт е развалил репутацията на почти всяка руска институция, като ФСБ е начело в този списък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика