Кворум няма, политическата криза е пълна

12320
Кворум няма, политическата криза е пълна
Снимка: БГНЕС

За пореден път парламентът не може да събере кворум за редовно заседание.

При първия опит "видимо", по думите на председателя на Народното събрание Михаил Миков, стана ясно, че няма достъчно народни представители. В крайна сметка при втората регистрация имаше само 112 депутати. Не се регистрираха депутатите от ГЕРБ, нямаше ги и тези от "Атака". Цветан Цветанов кратко коментира, че ГЕРБ ще влезе, когато има кворум.

Парламентът пак с трудности за кворума, Миков мисли да почват по-късно

За пореден път кворумът в парламента се оказадоста трудна задача пред народните представители. В 9:00 часа, при първото преброяване, к...

Преди да стане ясно, че заседанието окончателно е провалено, Миков заплаши, че ако няма кворум днес, ще насрочи извънредно заседание за следващата седмица, защото въпросът с референдума за изборните правила е важен и трябва да се разгледа.

Инициативата за изборен референдум дойде от президентството. Тя включва следните три теми, които президентът Росен Плевнелиев предложи да бъдат представени на плебисцит:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

С мъка парламентът събра кворум. Борисов: Незабавна оставка!

С кворум от 123 народни представители парламентът започна редовното си заседание в четвъртък. Депутатите от "Коалиция за България", ДП...

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

При влизането преди проваленото днешно заседание на Народното събрание червеният депутат Антон Кутев заяви, че БСП подкрепя само задължителното гласуване. Електронното гласуване предполага много манипулации, няма защита, внуши Кутев, който дори си позволи да казва, че на повече места, където било въвеждано електронно гласуване, след това е било отменяно.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан пак подчерта, че движението не е съгласно със задължително гласуване. Причината - на балотаж на избори привърженици на една партия ще бъдат принудени да гласуват за някоя друга, която не подкрепят.

Припомняме, че председателят на инициативния комитет за изборния референдум професор Георги Близнашки в коментар за Actualno.com обвини Михаил Миков, че нарочно проваля инициативата.

Алиосман Имамов призна - не може парламентът да я кара повече така

Ние не можем да продължаваме така. След изборите за Европейски парламент ще трябва да има промяна. Това каза заместник-председателят на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика