Прокуратурата брани Гешев заради Плана за възстановяване, оплаква се на ЕС

4040
Прокуратурата брани Гешев заради Плана за възстановяване, оплаква се на ЕС
Снимка: БГНЕС

Фокусът на обществото се измества и се концентрира върху главния прокурор. В Плана за възстановяване и устойчивост България предлага промени по отношение на главния прокурор, които нямат отношение към икономическото развитие в страната. Има манипулация, че България ще загуби милиарди, ако няма мерки за отчетност на главния прокурор. Тази позиция по отношение на ролята на прокуратурата и главния прокурор беше изразена на специална пресконференция (пълната позиция - тук).

Като пример как имало отчетност от прокуратурата посочиха, че можело депутати да задават въпроси от граждани на главния прокурор след представяне на отчета му за работата на прокуратурата пред парламента. Но прокуратурата обяви и друго - че не било ангажимент на правоприлагащите органи да изпълнят съдебното решение (на Европейския съд по правата на човека в Страсбург) "Колеви срещу България", а на законодателната и изпълнителната власт. Припомняме, че в делото "Колеви срещу България" става въпрос дали бившият обвинител номер едно Никола Филчев е поръчал убийството на прокурор Николай Колев. Заключението по делото от Съвета на Европа е, че главният прокурор в България се ползва с недосегаемост и не подлежи на ефективен контрол.

Кирил Петков обеща промени в Плана за възстановяване от коронакризата

България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви българският министър-председател Кирил Петков след срещ...

"Манипулиране на общественото мнение и отстраняване на главния прокурор с цел овладяване на прокуратурата" - така от държавното обвинение видяха нещата с включването на реформи, касаещи главния прокурор, в Плана за възстановяване. С този план България следва да получи около 29 млрд. лева от предвидените от ЕС средства за възстановяване от пандемията от коронавирус.

Според позицията, има действия, целящи отстраняване на главния прокурор. Предвиденото в българския план по отношение на съдебната реформа и главния прокурор не изисква харчене на евросредства, е основата на позицията на прокуратурата. Бяха използвани изрази като "неуспехи на законодателната и изпълнителната власт" и "обвързването им с фигурата на главния прокурор". Не може европейските институции да поставят изисквания за конкретни мерки и да се месят във вътрешни отношения, настояха от държавното обвинение.

Съгласно виждането на прокуратурата, в първоначалната версия на българския план има принципни положения за съдебна реформа. Служебното правителство, обаче, се фокусирало впоследствие върху прокуратурата, което не било адекватно на темата на самия план. Били предложени мерки, фокусирани върху личността на Иван Гешев, а не от необходимост. По каква причина бизнес средата и противодействието на корупцията са обвързани с личността на главния прокурор, попитаха от държавното обвинение.

Всъщност, при последните забележки от Брюксел по Плана за възстановяване и развитие, в частта за главния прокурор най-важната е следната: намерението за ограничаване на правомощията му е твърде общо, за да е основа на самия план.

Надежда Йорданова: Цацаров ще бъде отстранен до 2-3 месеца

Антикорупционната комисия е неефективна и не работи. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова. Според нея, готвените законово...

Промените в системата на правосъдието трябва да бъдат извършени с отстояване на обществения интерес и да създадат такива условия, че корупцията и беззаконието на бъдат наказвани, независимо кой е на власт. Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като на тържествена церемония в Централната избирателна комисия бяха връчени удостоверенията за избора му и този на Илияна Йотова за президент и вицепрезидент за втори мандат.

Още: От Гешев изглежда ще зависи много, за да вземем европарите за коронакризата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика