От Гешев изглежда ще зависи много, за да вземем европарите за коронакризата

6938
От Гешев изглежда ще зависи много, за да вземем европарите за коронакризата
Снимка: БГНЕС

Много сериозна роля се оказва, че ще има главният прокурор на България по отношение на евросредствата, които трябва да дойдат за възстановяване на страната ни. Припомняме, че става въпрос за 12 млрд. евро.

На страница 192 от предадения от България в Брюксел план, в графата за борба с корупцията, е записано следното:

2. Повишена отчетност на главния прокурор и неговите заместници

Най-вероятно тази година няма да има извънредни европари за коронакризата у нас

България почти сигурно ще се размине тази бюджетна година с предвидения аванс по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това...

2.1 Въвеждане на задължение за главния прокурор да отговори на поставените по доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика въпроси, постъпили в хода на общественото обсъждане на доклада.

Това е изключително сериозна заявка, защото към настоящия момент този доклад не се подлага на обществено обсъждане, той се внася в парламента, който трябва да го одобри, но това е на практика формална процедура.

Сега главен прокурор е Иван Гешев, а неговият мандат изтича през 2027 година. Но коронапарите от ЕС би трябвало да дойдат и да бъдат реализирани в голяма степен преди това.

В документа, пратен в Брюксел, е записано още, че Законът за съдебната власт ще бъде променен в частта за правомощията на главния прокурор и те ще бъдат приведени в съответствие с Конституцията, коментира в. "Сега".

Атанас Пеканов: Забавянето на Плана за възстановяване беше оправдано

„Планът за възстановяване дава значим ресурс, забавянето му беше оправдано“. Това заяви служебният вицепремиер по управлени...

Освен това, в раздела на плана, озаглавен "Справедлива България", е предвидено "въвеждане на ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници чрез създаване на гаранции за практическа, институционална и йерархическа независимост на разследването срещу тях". Става въпрос за следното - регламентация на временно отстраняване от длъжност на главния прокурор и заместниците му в случай на образувано наказателно производство срещу тях; гарантиране за независимо назначаване от Висшия съдебен съвет на висши прокурори и следователи, определени ад хок на случаен принцип, които да проведат разследването; създаване на гаранции за кариерна стабилност и независимост на прокурора, разследвал главния, включително назначаването му като върховен съдия след края на процеса.

В плана е предвидено е главният прокурор да не може да надзирава законността и да дава методически указания по актовете по разследването срещу него. Това в момента е право, дадено му от Конституцията. Освен това за времето на разследване срещу главния прокурор и неговите заместници, срещу разследващия няма да може да бъде образувано дисциплинарно производство или за действия по това разследване той няма да носи дисциплинарна отговорност. Също така докато не изтече мандатът на главния прокурор, магистратът, който го разследва, няма да бъде атестиран.

В плана се предвижда въвеждане на съдебен контрол върху постановлението на прокурора за отказ да образува наказателно производство; намаляване на формализма в съдебната фаза, който води до неоправдано забавяне и неефективен процес. Друга идея е пострадалият от престъплението и подателя на даден сигнал до прокуратурата да иска ускоряване на наказателното производство и преди повдигане на обвинение.

Всички тези мерки обаче следва да минат през законови промени, а за да има такива, трябва да работят парламент и редовно правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика