В България е противозаконно да се свика референдум за излизане от ЕС

2021
В България е противозаконно да се свика референдум за излизане от ЕС
Снимка: БГНЕС

Референдум в България за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта. Около това становище се обединиха политици юристи.

Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в ЕС е след международен договор, т.е. няма как постфактум да се проведе допитване, пише в. "Сега".

Австрийски крайно десен политик заговори за референдум за излизане от ЕС

Австрийският крайнодесен кандидат за президент Норбер Хофер от Партията на свободата заяви пред италианския в. "Кориере дела сера", че ...

"Текстът важи за ЕС, НАТО, разбира се, и други международни договори", заяви Пламен Ранчев, депутат от БСП в мандата на тройната коалиция, когато законът бе приет. "Ние сме страна по Лисабонския договор, той е ратифициран. Няма как да има такъв референдум", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Подобно мнение изрази и конституционалистът Георги Близнашки. Според него темата е деликатна, но е правилно схващането, че законът за прякото участие не позволява подобен референдум. "Като цяло в Западна Европа такива референдуми са консултативни, у нас са императивни", коментира Близнашки. И други запитани от "Сега" юристи заявиха, че допитване за излизане от ЕС би противоречало на закона.

Веднага след Brexit се появиха прогнози, че инициативи за излизане от ЕС ще бъдат подети и в други държави. Социологът от "Галъп" Първан Симеонов обаче не вижда подобна възможност за България. "Едва ли, след като и "Атака" дори не е тръгнала да иска излизане... Не е невъзможно, но би било политическа екзотика. Не се знае дали у нас откровена еврофобия ще донесе позитив. Все пак България печели чувствително от ЕС. Дори "Атака" винаги се е изказвала от позиция на защита на Европа, не срещу нея. По-скоро може да получат тласък идеи като на евродепутата Ангел Джамбазки за реформиране на ЕС, за Европа на отечествата и т.н", заяви Симеонов.

Интересен факт е, че законът за прякото участие допуска феномена "втори референдум", т.е. би могло при успешно допитване веднага след това да се проведе ново със същия въпрос. Идеи за "поправяне на грешката" в момента има във Великобритания. Нашият закон забранява два референдума по една и съща тема в рамките на 2 години, но само ако предложението при първия не е прието. Изглежда парадоксално, но за приет въпрос няма такова ограничение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика