Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

14 май 2024, 09:58 часа • 1325 прочитания

Продължаваме Промяната – Демократична България“ днес (14 май) внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание утре (15 май) от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“, съобщават от пресцентъра. Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%.

Още: "Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Коалицията настоява да се изслуша министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%. Народните представители настояват и за проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Вносители на искането са Кирил Петков и група от 50 народни представители.

С увеличението, минималната пенсия ще се увеличи с 57,53 лв. до 580,57 лева и това ще доведе до увеличение на пенсиите, които зависят от нея - социални и инвалидни. Социалната за старост ще бъда 307,07 лв. А таванът 3400 лева.

Още: Бивш социален министър за пенсиите: Буря в чаша вода

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес